ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefii spionajului american contrazic politica administrației Obama, susținând, pe o singură voce, că nici Siria nici Irakul nu-și vor reveni după războiul civil și confruntările cu ISIS.

Irakul şi Siria ar putea să rămână pentru întotdeauna rupte în bucăţi de război şi de tensiunile religioase. Avertismentul a fost lansat joi de directorul Agenţiei pentru informaţii în domeniul apărării (DIA), într-o evaluare dură, care contrazice politica administraţiei Obama, relatează site-ul New Zeeland Herald.com.

„Cu greu văd o revenire”, a declarat locotenent-generalul Vincent Stewart într-o conferinţă a serviciilor secrete, referindu-se la Irak şi Siria, din ale căror teritorii jihadiștii Statului Islamic au cucerit porţiuni vaste. El a adăugat că îl „frământă ideea potrivit căreia kurzii ar reveni într-un guvern central irakian”, sugerând astfel că acest lucru este puţin probabil.

„Pot să văd un moment în viitor în care Siria este fracturată în două sau trei părţi„, a adăugat el.

Acesta nu este scopul Statelor Unite, a subliniat şeful DIA, însă situaţia pare să arate tot mai mult aşa.

Irakienii şi sirienii se identifică, în prezent, tot mai mult prin triburile din care fac parte şi prin religiile pe care le au, în loc să se identifice prin naţionalitatea lor, a spus, la rândul său, directorul CIA, John Brennan. Cred că Orientul Mijlociu se va confrunta cu o schimbare în viitoarele unul-două decenii, care va face (regiunea) să nu mai arate aşa cum a arătat, a precizat șeful CIA.

Irakul şi Siria au fost create în mod artificial de către diplomaţi britanici şi francezi, la dezintegrarea Imperiului Otoman, înaintea Primului Război Mondial. Fiecare dintre ele are comunităţi sunnite, şiite şi kurde. Irakul este condus de către un guvern dominat de şiiţi, cu legături cu Iranul, în timp ce guvernul Bashar al-Assad este dominat de alawiţi, o sectă şiită. Cele două luptă, fiecare în parte, împotriva grupării funadamentaliste sunnite Statul Islamic.

John Brennan susține că frontierele celor două ţări rămân la locul lor, dar că guvernele au pierdut controlul asupra lor. Statul Islamic a proclamat un „califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria.