ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au trimis o navă transportoare de vehicule amfibie și o baterie de rachete Patriot în sprijinul portavionului și bombardierelor B-52 deja desfășurate în Golf, crescând sâmbătă presiunea asupra Iranului ostil, informează agenția AFP

Ca răspuns la presupuse amenințări din partea Iranului, nava USS Arlington (care transportă soldați, vehicule amfibie, echipamente convenționale de debarcare și elicoptere) și sistemul de apărare aeriană Patriot se vor alătura portavionului USS Abraham Lincoln deja trimis în Golf, a anunțat vineri Pentagonul.

"Aceste echipamente se vor alătura grupului de luptă de pe portavionul USS Abraham Lincoln și bombardierelor forțelor aeriene americane special detașate în Orientul Mijlociu, ca reacție la indicii clare privind o intensificare a pregătirilor iraniene pentru a lansa operațiuni ofensive împotriva forțelor americane și intereselor noastre", a justificat ministrul american al apărării într-un comunicat citat de AFP și Agerpres.

Nava transportoare și o unitate de bombardiere B-52 au fost trimise în Golf, în condițiile în care Washingtonul a reiterat că rapoartele serviciilor de informații sugerează că Iranul plănuiește un atac în regiune.

Consilierul prezidențial pe probleme de siguranță națională, John Bolton, declarase anterior că desfășurarea de forțe americane în Golf are scopul de a transmite Iranului un mesaj "clar și neinterpretabil" față de orice demers ostil Statelor Unite și partenerilor din regiune.

Washingtonul nu a dat explicații despre presupusa amenințare, atrăgându-și critici că ar reacționa exagerată, provocând tensiuni inutile în regiune.

Teheranul nu a reacționat imediat la recentele mișcări ale Statelor Unite, dar, la începutul săptămânii, a manifestat dezinteres:

"Bolton se folosește cu stângăcie de un eveniment perimat pentru (a face) război psihologic", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Keyvan Khosravi.

Escaladarea tensiunilor vine după declarația de joi a Teheranului că încetează să respecte restricții ale programului său nuclear, convenite în cadrul unui acord din 2015 cu marile puteri. Iranul a motivat că răspunde astfel la sancțiunile usturătoare unilaterale, pe care Washington-ul le-a reintrodus după abandonarea acordului în urmă cu un an, sancțiuni care au afectat puternic economoia iraniană.
 
În ce privește Pentagonul, acesta a afirmat că desfășurarea de forțe este o "replică la semnele unei mari probabilități ca Iranul să întreprindă operațiuni ofensive contra forțelor și intereselor Statelor Unite în regiune".  

"Ministerul Apărării continuă să monitorizeze îndeaproape activitățile regimului iranian, armatei și reprezentanților acestuia" (...) "Statele Unite nu doresc declanșarea unui conflict cu Iranul, dar suntem pe poziții și pregătiți să apăram forțele și interesele americane din regiune", au afirmat oficiali guvernamentali.

Președintele american Donald Trump afirmase joi că este deschis pentru discuții cu regimul de la Teheran: "Ceea ce mi-ar plăcea să văd din partea Iranului ar fi să ia legătura cu mine", le-a spus el reporterilor la Casa Albă. 

"Nu dorim ca iranienii să posede arme nucleare - nu le cerem mare lucru", a concluzionat Trump.