ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția de Securitate Națională (NSA) a Statelor Unite va închide până duminică programul de supraveghere în masă prin care colecta înregistrările telefonice a milioane de americani.

Măsura vine după ce, în iunie, Congresul SUA a votat pentru interzicerea supravegherii telefonice în masă, de către NSA, practică introdusă de agenția americană imediat după 11 septembrie.

Decizia intervine la doi ani și jumătate de la dezvăluirile privind controversatul program de către fostul colaborator NSA, Edward Snowden. Măsura, mandatată printr-o lege adoptată în urmă cu șase luni, reprezintă cea mai mare reducere a capacităților de spionaj ale SUA, notează Reuters.

Acest program va fi înlocuit cu o practică cu metode mai bine orientate, a anunțat administrația Obama vineri, informează Reuters.

În conformitate cu legea, NSA va opri amplul program de supraveghere până la ora locală 23.59 sâmbătă (4.59 GMT duminică) și se așteaptă ca până atunci să aibă în loc noul sistem, a declarat Casa Albă. 
    
Tranziția este o victorie mult așteptată pentru apărătorii respectării vieții private într-un moment când preocupările de securitate națională au sporit în urma atacurilor de la Paris la începutul acestei luni. 
    
În conformitate cu Freedom Act (Legea Libertății), NSA și agențiile de aplicare a legii nu mai pot colecta masiv înregistrări telefonice în eforturile lor legate de depistarea unor activități suspecte. Astfel de înregistrări, cunoscute sub numele de "metadate", dezvăluie numerele apelate de americani și timpul acestor apeluri, dar nu și conținutul convorbirilor. În schimb, analiștii trebuie să obțină acum un ordin judecătoresc pentru a cere companiilor de telecomunicații cum ar fi Verizon Communications să permită monitorizarea înregistrărilor de apeluri ale unor persoane specifice sau grupuri până la șase luni, mai notează Reuters. 
    
Unii parlamentari republicani doresc să păstreze colectarea în masă până în 2017, invocând atacurile din 13 noiembrie de la Paris, în care au fost ucise 130 de persoane.