ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și premierul Italiei, Paolo Gentiloni, s-au declarat favorabili propunerii Germaniei de condiționare a acordării fondurilor UE de integrarea imigranților extracomunitari, avertizând țările est-europene că trebuie să dea dovadă de solidaritate.

Liderii țărilor din Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia – s-au exprimat, la reuniunea UE desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, împotriva impunerii vreunei condiționalități între primirea imigranților extracomunitari și accesarea fondurilor pentru coeziune acordate de Uniunea Europeană.

Ideea, propusă de Germania, a fost susținută de președintele Parlamentului European, politicianul italian Antonio Tajani. „Regulile trebuie respectate de fiecare dată”, nu doar când sunt avantajoase. „Așteptăm ca țările estice să respecte principiul solidarității”, a afirmat Antonio Tajani, citat de agenția ANSA.

Liderii Germaniei și Franței au pledat, la Bruxelles, pentru condiționarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale și în domeniul muncii, fiind propus și un buget destinat integrării imigranților, spre nemulțumirea țărilor est-europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European desfășurată la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranți extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană.
 
Ideea a fost respinsă atât de liderii țărilor central și est-europene, care manifestă reticență față de imigranți, cât și de aliați tradiționali ai Germaniei, precum Austria și Luxemburg. 
 
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justitie și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a migranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați. Italia și Grecia sunt primele destinațiii ale imigranților extracomunitari care ajung în Uniunea Europeană.