ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a fost șocat de faptul că Uniunea Europeană a refuzat deschiderea a încă două capitole pentru aderarea țării sale la spațiul comunitar, în timp ce pentru Muntenegru și Turcia au fost deschise capitole noi.

”O astfel de decizie este rușinoasă, de neînțeles și umilitoare pentru Serbia, fiind rezultatul unei intenții de a stopa sau a încetini calea Serbiei spre Europa. Această decizie reprezintă o presiune asupra politicii din Serbia de a renunța la protecția intereselor statului”, a spus Ivica Dacic, conform b92.net.

Potrivit acestuia, Serbia a îndeplinit toate cerințele stabilite anterior în procesul de negociere cu Uniunea Europeană.

”Serbia este cheia pentru stabilitate în regiune și a făcut eforturi mari prin reforme pentru a crea un stat modern european, așa că UE ar trebui să pună punct explicațiilor tragicomice despre blocarea negocierilor de către Croația și Marea Britanie”, a mai spus ministrul de extrene, care a continuat:

”În acest moment, noi suntem blocați de UE, pentru că nimeni nu mă poate convinge că întreaga UE nu este mai influentă decât Croația. În orice caz, dacă Croația - o țară care a comis genocid împotriva sârbilor și unde salutul fascist este încă folosit - reprezintă un criteriu pentru aderarea la UE, atunci întrebarea dacă ne îndreptăm în direcția bună este întrebat pe bună dreptate”, a mai spus ministrul.

Nu s-a ajuns la niciun consens pentru deschiderea capitolelor 23 și 24 în negocierile de aderare ale Serbiei la UE.