ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii din Republica Sârbă - entitate a Bosniei Herțegovinei, au votat în majoritate covârșitoare să-și păstreze Ziua Națională, informează B92.

Referendumul a urmărit să determine dacă sârbii bosniaci își pot păstra sărbătoarea națională pe 9 ianuarie, după ce Curtea Constituțională de la Sarajevo a decis că menținerea acesteia este discriminatorie față de cealaltă entitate a Bosniei, respectiv Federația Croato-Musulmană.

Ziua națională a sârbilor bosniaci este sărbătorită pe 9 ianuarie, fiindcă pe pe 9 ianuarie 1992, parlamentarii sârbi din Bosnia au proclamat „Republica Poporului Sârb din Bosnia și Herțegovina”. Mutarea de la 9 ianuarie a avut loc ca urmare a intenției Parlamentului de la Sarajevo - ce conținea sârbi, croați și musulmani, de a proclama independența Bosniei din cadrul Republicii Federative a Iugoslaviei. Această mișcare, considerată de sârbi ilegală - constituția Iugoslaviei prevedea că o republică se poate desprinde numai cu acceptul celorlalte, a determinat părăsirea Parlamentului de la Sarajevo de către reprezentanții sârbilor. Pe 29 februarie și 1 martie 1992, Parlamentul, fără sârbi, a inițiat un referendum asupra independenței Bosniei. Sârbii, care cu un an înainte votaseră în proporție de 96% pentru rămânerea în cadrul Iugoslaviei, au boicotat noul referendum, astfel că s-a proclamat independența Bosniei pe 6 martie 1992.

Referendumul a avut loc în ciuda faptului că a întâmpinat o opoziție dârză, atât din partea reprezentanților musulmani și croați din Bosnia, dar și a comunității internaționale. Serbia, principalul aliat al Republicii Sârbe din Bosnia, anunțase înainte de scrutin că nu sprijină această inițiativă.

Reacțiile din partea musulmană a Bosniei au fost vehemente, existând inclusiv amenințări cu violența din partea unor foști generali combatanți în războiul civil din anii '90. 

Bosnia Herțegovina este o federație compusă din două entități autonome: Republica Sârbă și Federația Bosniei și Herțegovinei. Țara este „supravegheată” de un trimis special al comunității internaționale, care are rolul de a  „veghea” la respectarea acordurilor de la Dayton - cele care au pus capăt războiului,  în persoana austriacului Valentin Inzko.