ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul regional scoțian a publicat joi un proiect de lege controversat pe tema unui nou referendum privind independența, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu un viitor nesigur din cauza Brexitului.

Textul este asemănător cu cel care a fost folosit la referendumul privind independența în septembrie 2014 și pune următoarea întrebare: „Trebuie să fie Scoția o țară independentă?”

Într-un comunicat în care prezintă proiectul de lege, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon, șefa partidului SNP, explică faptul că „recentele declarații ale guvernului britanic privind modul în care va aborda ieșirea din UE ridică îngrijorări serioase”.

„Dacă devine clar că interesele Scoției nu pot fi protejate decât prin obținerea independenței, atunci poporul scoțian trebuie să aibă posibilitatea de a reconsidera această chestiune și de a o face înainte ca Marea Britanie să părăsească UE”, a adăugat ea.

Nicola Sturgeon se declară 'gata' să colaboreze cu guvernul conservator al Theresei May pentru 'a negocia o viitoare relație cu Europa' susceptibilă să răspundă aspirațiilor scoțienilor.

Proiectul de lege, a precizat ministrul însărcinat cu Constituția, Derek Mackay, este publicat pentru „consultare”, pentru a fi „pregătit” dacă guvernul scoțian consideră nesatisfăcătoare direcția luată de negocierile pentru ieșirea din UE, în special în cazul unui Brexit „dur”, fără concesii.

Dacă 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE la referendumul de la 23 iunie, 62% dintre scoțieni s-au pronunțat în favoarea unei mențineri a Marii Britanii în blocul celor 28.

Nicola Sturgeon urmează să se întâlnească cu Theresa May luna viitoare și să detalieze, în zilele următoare, planul său pentru garantarea locului Scoției în UE.

Amenințarea cu un nou referendum privind independența, după cel pierdut în 2014 cu 45% pentru și 55% împotrivă, a fost criticată atât de guvernul britanic, cât și de celelalte partide principale scoțiene.

„Nicola Sturgeon și-a abandonat rolul său de prim-ministru al tuturor scoțienilor pentru a-și urmări propria agendă separatistă', a declarat lidera Partidului conservator scoțian, Ruth Davidson. La rândul său, liderul partidului laburist, Dave Anderson, a vorbit despre 'o manevră iresponsabilă”.