ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că țara sa se va opune oricărei tentative a Uniunii Europene de a impune sancțiuni Poloniei, informează Reuters.

"Uniunea Europeană nu ar trebui să se gândească la aplicarea vreunei sancțiuni împotriva Poloniei, pentru că pentru asta ar fi nevoie de unanimitate totală și Ungaria nu va susține niciodată sancțiuni împotriva Poloniei", a spus șeful executivului de la Budapesta.

Declarația lui Orban vine în contextul în care liderul maghiar a avut o întâlnire cu președintele partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslav Kaczynski. Discuția, de peste șase ore, a avut loc la Niedzica, în sudul Poloniei, informează TVN24.

Părțile nu au dezvăluit despre ce s-a discutat, dar având în vedere că noua conducere poloneză și cea maghiară împărtășesc aceeași viziune națională și conservatoare, relațiile dintre cele două părți par să fie din ce în ce mai calde.

Kaczynski nu deține vreo funcție în aparatul de stat al Varșoviei, dar ca lider al partidului de guvernământ, are o influență deosebită asupra puterii. Partidul Lege și Justiție (PiS) pe care îl conduce, a câștigat alegerile cu un program politic asemănător cu cel al lui Orban: o întărire a suveranității statului în relație cu marile corporații, creșterea impozitelor asupra  băncilor străine și hipermarketurilor cu acționariat străin — sumele suplimentare încasate astfel la buget urmând să fie direcționate către programe sociale—, dar și o reformă a mass-media, ce este acum controlată în mare măsură de capitalul german.

Presa poloneză susține că liderul PiS ar fi discutat cu Orban modalitățile prin care Ungaria a reușit să facă schimbări nedorite la Bruxelles, dar în același timp nu a pierdut accesul la fondurile europene și celelalte mijloace de finanțare puse la dispoziție de UE.