ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încercările diplomatice ale premierului David Cameron privind reformarea UE și posibila ieșire a țării sale din blocul comunitar sunt înăbușite din fașă de un pact secret încheiat între Franța și Germania. Hollande și Merkel ar fi trimis deja președintelui Comisiei Europene o listă cu propuneri prin care solicită instituirea unui Executiv unic pentru Zona Euro.

Acordul cu pricina, a cărui existență a fost dezvăluită de ziarul Le Monde, pare să conțină și opozițiile față de propunerea lui David Cameron, care vrea schimbarea Tratatelor de la Lisabona și încearcă să obțină unele concesii din partea Bruxelles-ului pentru Regatul Unit.
 
Pe scurt, liderul conservator de la Londra vrea să genereze o integrare fiscală și politică intre statele europene, mutare apreciată de unii dintre liderii europeni, dar care se tem că asta va duce la rediscutarea Tratatelor de la Lisabona. Adică la un salt în necunoscut și la interminabile tratative intre statele UE.

Ziarul francez susține că acest pact Franța-Germania s-a încheiat în mare taină, peste capul șefului Guvernului de la Londra, în timpul summitului care a avut loc recent în Letonia, pe fondul crizei datoriei Greciei, care amenință să destabilizeze uniunea monetară.
 
În documentul de câteva pagini adresat lui Jean-Claude Juncker, Merkel și Hollande nu fac nicio referire la propunerile lui Cameron. Textul se pronunță doar în favoarea creării unui guvern economic al zonei euro. Este vorba de o solicitare mai veche a Franței,  în vreme ce pentru Germania este o premieră.

Parisul și Berlinul aduc pe masa Comisiei Europene un program bazat pe patru zone principale de intervenție - politica economică, convergența fiscală și socială, stabilitatea financiară și un guvern al zonei Euro. În același timp, documentul invită instituțiile europene să programeze reforme care să crească flexibilitatea pieței muncii.