ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va avea puteri sporite, după ce sistemul constituțional și parlamentar al țării va fi modificat radical.

Conform proiectului depus la Parlament de partidul lui Erdogan, AKP, președintele va conduce țara alături de doi vicepreședinți, va putea emite decrete pe diverse probleme, fără obligația de a consulta Parlamentul, va nominaliza direct liderii militari și șefii serviciilor de informații, precum și rectorii universităților și șefi ai autorităților judiciare. În plus, prin noua reformă, Turcia nu va mai avea prim-ministru. Grație noii reforme, Erdogan va putea rămâne la putere până în anul 2029.
 
Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la guvernare în Turcia, va înainta parlamentului în termen de două săptămâni un proiect de reformă constituțională care prevede extinderea puterilor prezidențiale, a anunțat luni șeful comisiei pentru probleme constituționale a parlamentului turc, Mustafa Sentop, transmite Reuters, potrivit agerpres. "Vom prezenta parlamentului propunerea noastră în termen de 15 zile. Vom prezenta o schimbare constituțională care va fi supusă unui referendum în primăvară", a declarat el în cadrul unei conferințe organizate la o universitate din nord-vestul Turciei.

AKP dorește sprijinul partidului naționalist de opoziție MHP pentru a obține aprobarea parlamentară necesară pentru această reformă înainte de a fi supusă unei consultări populare. Recep Tayyip Erdogan ar putea conduce Turcia până în 2029, au declarat la începutul acestei luni pentru Reuters oficiali care au văzut proiectul de reformă.

Erdogan și susținătorii săi afirmă că Turcia are nevoie de conducerea puternică a unei președinții executive, asemănătoare sistemului din Statele Unite ale Americii sau Franța, pentru a evita o coaliție de guvernământ fragilă care a împiedicat dezvoltarea țării în trecut.

Oponenții consideră schimbarea propusă un mecansim al ambițiilor lui Erdogan și se tem că aceasta va conduce la creșterea autoritarismului într-o țară care este deja ținta criticile aliaților occidentali privind încălcarea drepturilor și a libertăților, mai ales după epurările la scară largă lansate de regimul de la Ankara în urma loviturii militare eșuate din luna iulie.