ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat că Alianța Nord-Atlantică va consolida capacitățile militare pentru a apăra statele est-europene de acțiunile Rusiei, un stat care continuă să intimideze prin "capabilitățile nucleare", conform Mediafax.

 "Noi nu încercăm să tratăm Rusia ca pe un inamic; dar nu vă lăsați înșelați: ne vom apăra aliații, vom apăra reglementările internaționale", a declarat Ashton Carter în cursul ceremoniei pentru instalarea noului șef al Comandamentului european al NATO, Curtis Scaparrotti, care îl înlocuiește pe generalul Philip Breedlove.

În opinia lui Ashton Carter, "cel mai îngrijorător aspect" este presupusa amenințare a Rusiei cu utilizarea armelor nucleare.

"Etalarea de către Moscova a capabilităților nucleare ridică semne de întrebare privind angajamentul liderilor Rusiei în sensul stabilității strategice, referitor la respectarea normelor privind utilizarea armelor nucleare și asupra menținerii prudenței în legătură cu armamentul atomic", a adăugat șeful Pentagonului.

 "În ultimii 25 de ani nu a fost necesar să avem ca prioritate activarea capacităților de disuasiune pe flancul estic al NATO, dar va trebui să facem acest lucru acum, deși mi-aș dori ca lucrurile să stea altfel", a subliniat Carter.

"Statele Unite vor continua să aștepte ca Rusia să asume rolul unui partener constructiv, orientat spre avansarea relațiilor, nu spre izolare și spre trecut. Cele mai multe progrese pe care le-am făcut împreună de la sfârșitul Războiului Rece le-am realizat alături de Rusia. Repet acest lucru: nu în detrimentul Rusiei, nu fără Rusia, ci împreună cu Rusia. Vom menține deschisă ușa pentru Rusia. Dar decizia aparține Kremlinului", a insistat secretarul american al Apărării, conform ziarului The New York Times.

Generalul Curtis "Mike" Scaparrotti a fost instalat marți în funcțiile de comandant NATO în Europa și de șef al Comandamentului american în Europa.