ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a pus un mare semn de întrebare asupra candidatura țării sale la UE, după ce a declarat că ultimul document primit de la Bruxelles, în acest sens, este inacceptabil, informează presa de la Belgrad.

Șeful statului sârb se referă la declarațiile făcute de Marko Djurici, responsabil al Guvernului pentru Kosovo, care declarase că Germania a introdus noi condiții pentru aderarea țării la UE, între care și câteva care practic duc la recunoașterea independenței provinciei Kosovo.

"(Condițiile) îmi aduc aminte de ultimatumul pe care Austro Ungaria ni l-a dat în 1914 și dacă prețul pentru integrarea noastră în UE este recunoașterea independenței Kosovo, atunci sunt împotrivă!", a tunat Tomislav Nikolici.

Acesta a mai spus că refuzul de a accepta o asemenea condiție se înscrie, întru totul, în limitele Constituției Serbiei.

"Nu avem nevoie de o metodă specială de a verifica voința cetățenilor, atâta vreme cât acționăm în concordanță cu Constituția. Cetățenii sunt cei care au adoptat-o și e responsabilitatea noastră, a politicienilor, s-o punem în practică. Și conform acestei constituții, nu există nicio independență pentru Kosovo-Metohija", a spus Nikolici.

La finalul săptămânii, Marko Djurici, șeful oficiului pentru Kosovo din cadrul Guvernului Serbiei, a spus că noi condiții au fost introduse în Capitolul 35, de negocieri între țara și UE. Cele mai grele se referă la abolirea structurilor municipale sârbești din Kosovo, precum și predarea sectorului energetic către autoritățile kosovare.

"Vă imaginați că Justiția Militară și Ministerul de Interne ar trebui să trimită rapoarte semestriale către Priștina, ca și cum am fi colonia lor, când de fapt ei sunt provincia noastră?", s-a întrebat Djurici.

Poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe nu a întârziat. Patriarhul Serbiei, Irineu, a declarat că Biserica sprijină drumul european al Serbiei, dar nu cu prețul renunțării la Kosovo. "Poziția Bisericii e binecunoscută, dorim ca Serbia să continue pe drumul său european, dar nu trebuie să sacrificăm Kosovo pentru Europa, pentru că este de neprețuit", a spus PF sa.