ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autobuze care urmau să evacueze locuitori din două localități proregim în Siria au fost atacate duminică de oameni înarmați, dar acest incident nu ar trebui să influențeze evacuarea extrem de așteptată din zona rebelă din Alep, potrivit unei surse militare, citată de AFP. 

Incidentul a avut loc după ce 5 autobuze dintr-un convoi au intrat în cele două localități.

Nu se știe clar cine sunt atacatorii, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) invocând divergențe între gruparea jihadistă Fatah al-Sham (fosta ramură a Al Qaida în Siria) și influenta grupare rebelă Ahrar al-Sham cu privire la această evacuare.

Dar acest incident nu ar trebui să afecteze diferitele operațiuni de evacuare, după cum a declarat, sub rezerva anonimatului, un responsabil de rang înalt al regimului sirian.

„Există o voință colectivă pentru a face ca acordul să rămână în vigoare. Trebuie să existe soluții pentru toate obstacolele", a spus el pentru AFP.

Zeci de autobuze au început să intre duminică în reduta rebelă din Alep pentru a permite reluarea evacuării miilor de civili și insurgenți înfometați și înghețați.

Aceste persoane sunt blocate de vineri într-o zonă rebelă din acest al doilea oraș ca mărime din Siria, care a fost cucerit aproape în totalitate de regimul președintelui Bashar al-Assad, după o violentă ofensivă aeriană și terestră care a durat o lună, dublată de un asediu ermetic din luna iulie.