ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele armate ale Turciei au lovit ținte ale luptătorilor kurzi de pe teritoriul Siriei și ale armatei Siriene, informează AFP, citată de France24.

Conform agenției de stat a Ankarei, forțele turcești au bombardat ținte ale Partidului Democratic al Kurzilor din Siria(PYD) aflate în jurul orașului Azaz, în provincia Aleppo. Aceeași sursă notează că armata turcă a răspuns la un atac al forțelor armate siriene împotriva unui post de supraveghere din regiunea Hatay, sudul Turciei.

Incidentele au fost confirmate de premierul Ahmet Davutoglu:

"În concordanță cu legile războiului, am răspuns forțelor aflate în Azaz și în împrejurimi care deveniseră o amenințare".

Referindu-se, aparent la PYD, Davutoglu a spus că aceste forțe reprezintă "un grup terorist care este o aripă a regimului sirian, colaboraționist și complice la bombardamentele rusești împotriva civililor".

De asemenea, premierul turc a adăugat că a avut o discuție cu vicepreședintele american Joe Biden, căruia i-a spus că forțele PYD sunt o "amenințare" împotriva căreia "putem lua tot felul de măsuri". Sâmbătă, Arabia Saudită și Turcia au anunțat că saudiții vor trimite avioane de luptă în sudul Turciei pentru a pregăti o eventuală invazie terestră a Siriei. Cele două țări sunt acuzate de Rusia că sunt principalele susținătoare ale Statului Islamic. Vineri, premierul rus Dmitri Medvedev declarase că în cazul în care forțe saudito-turce vor intra în Siria, s-ar putea declanșa al treilea război mondial.

"Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească bine: doresc un război permanent? Ar fi imposibil să câștigi rapid un astfel de război, mai ales în lumea arabă, unde toată lumea se luptă cu toată lumea. Toate părțile trebuie obligate să se așeze la masa negocierilor în loc să se declanșeze un nou război mondial", a spus Medvedev pentru publicația  germană Handelsblatt, citată de The Telegraph.

Tot pe frontul din Siria, forțele guvernului lui Bashar al-Assad au anunțat că avansează spre Raqqa, "capitala" teritoriului controlat de Statul Islamic.

Conform agenției de presă Fars, citată de Sputnik, armata siriană a capturat un deal strategic în drumul spre baza militară Tabaqa din provincia Raqqa, după o bătălie sângeroasă cu forțele Statului Islamic.

Forțele Armate Siriene, ajutate de milițiile palestiniene și iraniene, au capturat dealul Tal Masbah, unul dintre ultimele avanposturi ale ISIS de-a lungul autostrăzii Salamiah - Raqqa. Obiectivul forțelor guvernamentale este acela de a captura baza militară Tabaqa, pierdută în fața Statului Islamic în 2014.

Aceeași sursă afirmă că armata siriană și aliații acesteia au lansat o operațiune ofensivă "uriașă" de-a lungul autostrăzii Ithria - Raqqa din nord-estul proviciei Hama.
 
Președintele SUA, Barack Obama, l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin pentru a-i cere să nu mai bombardeze "rebelii moderați". Discuția a fost confirmată de Kremlin, care a mai afirmat că liderii celor două puteri au discutat despre intensificarea cooperării la nivelul ministerelor apărării din cele două țări.