ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rușii bombardează în aceste zile în Siria poziții ale luptătorilor ISIS, înarmați cu arme americane. De fiecare dată când Statele Unite au fost acuzate de asta, Washington-ul a refuzat să comenteze. Imaginile postate în primăvară pe Youtube vin să confirme sprijinul american pentru combatanții sirieni.

Mai  multe filmulețe publicate pe Youtube la începutul lunii aprilie arată combatnți sirieni care folosesc lansatoare de rachete. Mai exact, sisteme anti-tanc americane, de tip BGM-71 TOW. Ghidate de un cablu, rachetele au o rază de acțiune de 3.750 de meteri și pot penetra vehicule blindate, relatează levif.be.

Imaginile au pus în dificultate guvernul SUA, care a susținut mereu că nu îi înarmează pe combatanții sirieni care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.
 
Este adevărat că aceste arme sunt folosite de o serie de țări, dar este pentru prima dată când se vede clar că insurgnții sirieni dețin aceste arme.
 
Între zece și douăzeci de lansatoare de rachete anti tanc ar fi ajuns în dotarea mișcării Hazm, o mică grupare de rebeli din Siria. informația a fost dată de un reprezentant al rebelilor, care a recunoscut, pentru AFP, că au primit, ”de la surse occidentale”,  peste 20 de rachete tip TOW și urmează să primească mai multe. 

Pentagonul admite: Rebelii înarmați de noi au predat armele jihadiștilor
 
 SUA recunosc acum că armamentul american a căzut în mâinile jihadiștilor. Un oficial al Pentagonului a declarat zilele trecute că rebelii sirieni, sprijiniți cu armament de Statele Unite, și-au predat arsenalul și echipamentele militare islamiștilor din Frontul  Jabhat Al-Nousra, filiala Al Qaida din Siria. 
 
Știrea furnizată de Pentagon reprezintă o nouă lovitură pentru administrația Obama în cazul gestionării luptei împotriva ISIS, din Siria și Irak.
 
Se dovedește astfel că strategia americană - de a folosi așa ziși ”rebeli moderați”, ca trupe la sol, în conflictul din Siria, pentru eliminarea regimului Assad - a fost una falimentară, încă de la izbucnirea războiului civil. Iar acei combatanți pe care serviciile secrete americane, britanice și turce îi considerau ”rebeli moderați”, bine antrenați și bine înarmați de Occident, au ajuns să strângă rândurile mai întâi în cadrul Frontului Jabhat al-Nusra, apoi în cadrul grupării Statul Islamic.