ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La patru ani după primele alegeri legislative ținute în stare de război, sirienii sunt chemați la urne, conform Constituției republicii, în al șaselea an de război civil.

Sirienii din zonele aflate sub controlul administrației Bashar al-Assad își aleg miercuri parlamentarii. Opoziția siriană critică desfășurarea scrutinului preceput ca o subminare a negocierilor de pace de la Geneva.

Circa 3.500 de persoane candidează pentru cele 250 de locuri în Parlamentul sirian. Alte peste șapte mii au renunțat la candidaturi. Liderii de la Damasc spun că scrutinul de miercuri este constituțional și separat de negocierile de pace de la Geneva, unde se caută un acord de pace între rebeli și Guvernul sirian.
 
Președintele  Bashar Al -Assad și soția Asma au votat la sediul bibliotecii Al Assad din Damasc, a anunțat agenția de stat Sana, publicând imagini cu liderul sirian în timp ce bagă votul în urnă. Agenția spaniolă Efe transmite că pe toata durata zilei, pe strazile din Damasc au fost distribuite pliante electorale, ale diverșilir candidați și formațiuni. Iar in unele zone ale orașuli s-au putut auzi imnuri patriotice, pentru a-i mobiliza pe oameni să iasă la vot.
 
Opoziția acuză că desfășurarea acestor alegeri afectează climatul și așa nefavorabil al negocierilor de la Geneva.
Liderii occidentali au denunțat și ei organizarea alegerilor parlamentare din Siria, percepută ca o încercare de subminare a negocierilor de la Geneva.

Alegerile parlamentare de miercuri, la care au voie pentru prima dată să participe și militarii sirieni, se desfășoară doar în regiunile aflate sub control guvernamental. Secții de votare au fost instalate în 12 dintre cele 14 provincii siriene.

Provincia nordică Raqqa este controlată de gruparea teroristă Stat Islamic, iar provincia Idlib din nord-vest se află sub controlul Frontului Al-Nusra, ramură a rețelei teroriste Al-Qaida.