ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii Sloveniei au decis, prin referendum, respingerea căsătoriilor între persoane de același sex, informează presa de la Ljubliana.

În luna martie, Parlamentul adoptase o lege care permitea astfel de uniuni, dar coaliția "E pentru copii" ( Za otroke gre!) a mobilizat peste 350.000 de cetățeni care au votat "împotriva" legii care instaura căsătorii homosexuale. Puțin peste 200.000 au fost cei care s-au declarat de acord cu legea.

Pentru ca referendumul să fie validat, era nevoie de o prezență de peste 20% la urne, ceea ce s-a și întâmplat.

Legea pro-căsătorii homosexuale a fost susținută masiv de Uniunea Europeană, inclusiv de către toți eurodeputații sloveni. Chiar și așa, slovenii au respins pentru a doua oară căsătoriile homosexuale, inclusiv posibilitatea ca aceste cupluri să adopte copii, după ce o făcuseră deja în 2012.

În trei ani, nivelul de dezaprobare pentru căsătoriile homosexuale a crescut: de la 55% în 2012, la 64% în 2015.

La sfârșitul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial al României a apărut un proiect de lege constituțională ce definește căsătoria ca fiind o uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie. Inițiativa constituțională aparține unui grup de cetățeni, susținuți de Coaliția pentru Familie, și are nevoie de un număr de minim 500.000 de semnături pentru a ajunge pe masa Parlamentului.

Despre acest proiect puteți citi mai multe, AICI.