ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istoria democrației spaniole, liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, care de vineri este noul premier al Spaniei, nu a depus jurământul pe Biblie și pe Crucifix, scrie The Local.es.


Socialistul Pedro Sanchez este noul premier al Spaniei după ce vineri a fost votat printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva fostului premier, Mariano Rajoy, iar sâmbătă a depus jurământul în fața regelui Felipe al VI-lea. 

Este al șaptelea premier spaniol ales în ultimii 40 de ani, dar primul care ajunge la putere în urma unei moțiuni de cenzură. De asemenea este primul sef al executivului care depune jurământul în fața monarhului spaniol fără Biblie și Crucifix. 

„Promit să îndeplinesc cu credință îndeplinirea atribuțiilor postului de prim-ministru, cu conștiință și onoare, cu loialitate față de rege și să apăr Constituția ca pe legea fundamentală  a statului”, a spus Sanchez, primul prim-ministru din istoria țării care nu face acest jurământ în fața unor simboluri creștine.

Potrivit observatorilor regali, regele Felipe a relaxat protocolul privind astfel de ceremonii pentru funcționari, de la preluarea tronului în 2014, astfel încât simbolurile creștine au devenit un element opțional.

În această săptămână, Sanchez trebuie să-și formeze cabinetul, dar până atunci este obligat sa guverneze împreună cu miniștrii demisului Mariano Rajoy, o altă premieră pe care o aduce în politica spaniolă. 

Pedro Sánchez a fost ales lider al PSOE în 2014, însă a renunțat la conducerea partidului și la mandatul său de parlamentar în 2016, după ce a refuzat să voteze în favoarea învestirii lui Rajoy, în condițiile în care partidul său decisese contrariul. Totuși, Sánchez a revenit la conducerea PSOE un an mai târziu, după ce a câștigat alegerile interne din partid. 

În programul său politic,Sánchez a promis să renunțe la tratatele semnate de Vatican și Spania în 1979, prin care Bisericii Catolice i se garanta, printre alte privilegii,  finanțarea din banii contribuabililor, scutirea de la plata anumitor taxe și finanțarea de către stat pentru instruirea religioasă în școlile de stat, notează ziarul The Telegraph.