ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De ce Simbolul Berlinului, Poarta Brandenburg, a rămas în întuneric după atentatul de luni, de la Sankt Petersburg, s-au întrebat jurnaliștii germani de la Der Spiegel. Răspunsul l-au dat tot ei: pentru că așa a decis guvernul german, care susține că orașul rus nu este înfrățit cu Berlinul.

Poarta Brandenburg nu s-a luminat în culorile steagului național al Federației Ruse, în semn de solidaritate cu victimele atacului de la metroul din Sankt Petersburg, așa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor de la Londra, Ierusalim sau Istanbul. De aici au început polemicile.
 
Luminarea Porții Brandenburg în culorile steagurilor naționale, după atentate sângeroase, au devenit aproape o marcă distinctivă a metropolei germane, ca simbol al solidarității dincolo de granițe și ca reacție în fața celor care vor să instaureze frica. Luna trecută, Poarta Brandenburg a fost luminată în culorile steagului Marii Britanii, după atentatul din Londra, de pe Westminster Bridge. 

 Prima dată însă Berlinul a decis să lumineze simbolul orașului după atentatele teroriste de la Paris, din 2015, apoi după cele de la Bruxelles, Istanbul și de anul trecut. Și desigur, la finele anului trecut, după atacul de Crăciun, din Breitscheidplatz.

 
 
Nu s-au aprins lumini după atentatele de la Nisa și Quebec, dar obiceiul s-a reluat în urma atacurilor de la Ierusalim și din Orlando, care, deși nu sunt înfrățite cu Berlinul, au fost considerate demne de a li se proiecta culorile. Numai că, în cazul atacului din Orlando, Florida, din iunie 2016, din clubul pentru homosexuali, Poarta Brandenburg a fost luminată în culorile steagului comunității LGBT.

„Acestea sunt locuri cu care Berlinul are o relație specială”, se afirmă într-o declarație a oficialilor Senatului, citată de postul Rbb. „Evident, acest lucru nu se aplică și pentru Sankt Petersburg”, notează Spiegel Online, precizând că un politician german, revoltat de lipsa de empatie cu rușii, a cerut, pe Facebook, ca, pe viitor, să se procedeze la fel și în cazul altor orașe care ar fi lovite de atacuri teroriste.
 
Pe rețelele de socializare s-au încins dezbaterile, mulți comentatori de pe Twitter referindu-se la „ipocrizia” acestei decizii.
 
Ziarul german Zeit Online vede însă în „întunericul” de la Poarta Brandenburg,  semnul unui „nou Război Rece”.

11 oameni au murit și alți 51 au fost răniți în atentatul comis luni la metroul din Sankt Petersburg.