ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea majoritate a sârbilor - 73% - se pronunță împotriva unui nou război în Kosovo, relevă rezultatele unui sondaj realizat de un think tank sârb, informeaz[ B92.net. Sondajul a fosr realizat în contextul escaladării tensiunilor, în ultima vreme, între Belgrad și Priștina.

Conform sondajului realizat de Belgrad Center for Security Policy, doar 10% s-au exprimat în favoarea unui conflict armat pentru a recupera provincia care și-a declarat unilateral indepedența de Serbia, iar 13% nu au fost siguri de poziția lor pe această temă.

Tensiunile au crescut în regiune, în contextul în care liderii ambelor părți se acuză reciproc de încercarea de a relua ostilitățile, cărora li s-a pus capăt printr-o intervenție masivă a NATO în 1999 și declararea independenței fostei porvinci sârbe, Kosovo, în 2008.

Uniunea Europeană a desfășurat un proces de normalizare graduală a relațiilor între Kosovo și Serbia.

Dar o recentă escaladare a tensiunilor în nordul Kosovo, unde locuiește o majoritate sârbă, a forțat o rundă urgentă de reuniuni la Bruxelles în scopul de a detensiona situația.