ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au anunțat, vineri seară, trimiterea unor avioane militare de tip F-35 în țări europene membre NATO, pentru misiuni de antrenament de rutină.

"Forțele Aeriene vor trimite zilele următoare un număr redus de avioane de vânătoare F-35A Lightning II în Europa, în cadrul unei misiuni de antrenament care era programată de mult timp", informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

"Avioanele urmează să participe la antrenamente alături de alte aeronave americane sau ale altor țări europene membre NATO, în cadrul Inițiativei Europene de Reasigurare", precizează Pentagonul, fără a dezvălui în ce țări vor ajunge aparatele de vânătoare.

Inițiativa Europeană de Reasigurare (European Reassurance Initiative) include Operațiunea Determinare Atlantică (Atlantic Resolve), care constă în măsuri de reacție la presupusele ingerințe ruse în conflictul din estul Ucrainei.
 
Acest avion de vânătoare, nedetectabil pe radar, a fost descris drept cel mai scump sistem de armament din lume. Prețul pentru programul care a dezvoltat F-35 Lightning II e de 400 de miliarde de dolari.
 
Avioanale F-35 pot decola și ateriza pe verticală. Au o viteză maximă de 1.930 kilometri/oră. Pot urca la o altitudine de peste 15.000 de metri, iar combustibul din rezervoarele interne suportă și zboruri pe distanțe de 2.200 de kilometri. Designul special și materialele de ultimă generație folosite îi permit avionului F-35 să rămână nedetectat de radarele care puteau depista avioane americane mai vechi.