ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană rămâne divizată în ceea ce privește viitorul regulilor de repartizare a refugiaților între statele membre, au recunoscut vineri participanții la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de interne ai Celor 28.

Potrivit ministrului german Thomas de Maiziere, „există încă multe dezacorduri" în legătură cu noile reguli pe care Uniunea Europeană încearcă să le definească pentru perioada de după septembrie 2017, când va expira termenul de aplicare a actualului plan de „relocalizare" de solicitanți de azil găzduiți în prezent de Italia și de Grecia.


Principiul cotelor obligatorii, pe care se bazează planul, este puternic contestat de unele țări, care refuză să-l aplice, în timp ce altele tergiversează implementarea lui. În consecință, deși obiectivul stabilit în septembrie 2015 era relocalizarea a 160.000 de refugiați în doi ani, nu s-a reușit până acum decât redistribuirea a 7.500.

În aceste condiții, UE a lansat deja discuțiile privind regulile care se vor aplica după 2017 și care să fie acceptate de toate statele membre.

„Am avut o discuție deschisă, pe alocuri pasionantă" asupra subiectului, a declarat vineri ministrul slovac de interne, Robert Kalinak, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

El a admis că relocalizările obligatorii, atacate de Bratislava și Budapesta în fața Curții Europene de Justiție, "nu au fost atât de eficace pe cât se aștepta, așa încât suntem obligați să propunem noi modalități de îndeplinire a aceluiași obiectiv".

Președinția slovacă a Consiliului UE propune renunțarea pe viitor la orice mecanism care ar obliga statele să primească solicitanți de azil veniți din țări comunitare suprasolicitate, lăsând la latitudinea fiecărui membru cum să ajute o țară în dificultate, financiar sau prin trimiterea de experți.

„Din punctul meu de vedere, este clar că un minimum de solidaritate comună trebuie exprimat și că fiecare stat membru trebuie să preia o parte dintre refugiați", a subliniat Thomas de Maiziere.

Statele aflate în prima linie a fluxului de migrație, precum Italia sau Malta, și-au exprimat însă reticențele față de o „solidaritate flexibilă". „Vom spune nu acestei propuneri", a scris ministrul italian Angelino Alfano pe contul său de Twitter, insistând că, înainte de a discuta despre reguli viitoare, UE ar trebui să ducă mai întâi la bun sfârșit relocalizările deja decise. transmite AFP.