ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani,informează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Anunțul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de știință a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge.

„Cu profundă tristețe anunțăm că tatăl nostru a murit azi. A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui activitate și moștenire vor dăinui mulți ani", au declarat copiii săi Lucy, Robert și Tim.


Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită și boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile și putea comunica doar prin intermediul unui computer și al unui sintetizator vocal.
 
Stephen Hawking era un ateu declarat, afirmând că „universul ține de șansă” și că „Dumnezeu nu există”:

Știința prezice că multe tipuri de univers vor fi create spontan din nimic. Ne aflăm într-o situație în care totul ține de șansă.Percep creierul ca pe un computer care va înceta să mai funcționeze atunci când componentele sale cedează. Nu există rai sau viață de apoi pentru un computer stricat; asta e doar un basm pentru oamenii care se tem de întuneric”, spunea el atunci. 

Fizicianul britanic era cunoscut pentru munca sa referitoare la găurile negre și relativitate și a scris mai multe cărți de știință, printre care cea mai cunoscută este „O scurtă istorie a timpului".

Profesorul Hawking a fost primul care a stabilit teoria cosmologiei ca o combinație între relativitatea și mecanică cuantică.