ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ştirea că 200 de copii au fost executaţi în Siria a devenit, luni, breaking-news pe tot globul! Cea mai mare explozie a fost în mass media din Anglia, preluată apoi, cu frenezie, de publicaţiile din întreaga lume. Inclusiv de o agenţie de presă din România, de unde știrea a fost apoi rostogolită în toată mass-media.

Informaţiile era puţine și incerte: „au fost descoperite imagini video, postate pe online de un grup de activiști anti-ISIS din Yemen, care arată execuţia în masă a 200 de copii sirieni. Filmarea a fost făcută în august 2014, când ISIS a capturat baza aeriană din Tabqa, iar copii au fost executaţi pentru că au refuzat să facă parte din forţele grupului terorist”. 

Nefiind siguri de informaţie, unii jurnaliști și-au „salvat” onoarea și  deontologia, folosind „se pare că”, „ar fi împușcat”, iar Mediafax a precizat chiar, în finalul știrii, că „veridicitatea informaţiilor prezentate în înregistrarea video nu a fost deocamdată confirmată de autorităţile siriene, însă acest tip de execuţii sunt specifice metodelor aplicate de gruparea ISIS.” Ȋnsă știrea circulă, pentru că impactul emoţional este puternic și face deci rating.
Mai ales atunci când informaţiile, așa puţine și incerte cum sunt, au alâturi imagini video cu persoane dezbrăcate, așezate pe jos, cu faţa la pământ și apoi împușcate în cap. Se aude chiar și zgomotul împușcăturilor. Imaginile acestea trebuie difuzate IMEDIAT, breaking-news, își spun jurnaliștii aflaţi în goana după trafic online. Adevârul nu mai are niciun fel de importanţâ... 

Toate canalele tv au transmis aceste imagini blurate, „din cauza impactului emoţional”. E o explicaţie. Ȋnsă, la fel de bine ei puteau blura imaginile și pentru ca cei ce le privesc să nu-și dea seama că oamenii întinși la pământ nu sunt deloc acei copii ce apar în titlul știrii...

ATENŢIE! IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL!

 
Povestea aceasta e o tragedie transformată într-un banc de Radio Erevan. N-au fost 200, ci 100. Nu erau copii, ci soldaţi sirieni. Ȋnsă tot cei de la ISIS au executat crima în masă. 
Filmul original a fost publicat de www.liveleak.com încă din 28 august 2014. Cu explicaţia: „Luptătorii Statului islamic din Irak și Siria au ucis peste 100 de soldaţi sirieni ce au fost luaţi ostateci după confiscarea unei baze aeriene din partea de nord-est a ţării”

ATENŢIE! IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL!


Crima în masă a marcat finalul luptei pentru controlul asupra bazei aeriene Tabqa din provincia Raqqa. Mai multe imagini de atunci puteţi vedea aici:

ATENŢIE! IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL!


Ştirea despre cei „200 de copii eexecutaţi de ISIS” este un exemplu-școală de manipulare. Conţine frânturi de adevăr, păstrate doar pentru a da un lustru de autenticitate informaţiei, și e construită pentru a atinge publicul în cea vulnerabilă zonă a sa. Cea emoţională. Ești considerat poate inuman, dacă  în loc să plângi în faţa unor astfel de imagini, fie ele și blurate, începi să cauţi. Să verifici. Să faci ceea ce ar trebui să facă orice jurnalist. Şi-apoi să te întrebi cui folosește o astfel de manipluare, la nivel global. E simplu, folosește celor care se pregătesc să facă mișcări în zonă și au acum nevoie de justificări.   

Să fie clar: ISIS e o organizaţie teroristă ce ar trebui eliminată de pe faţa pământului. De-a lungul timpului, jigadiștii au ucis mai mult decât cei „200 de copii” din falsa știre devenită breaking-news. Ȋnsă adevărul trebuie spus, în orice circumstanţe și oricum ar arăta el. 

Manipulările de acest fel nu sunt izolate și nu se folosesc doar la ocazii speciale. Ele ne intoxică zilnic, iar noi ajungem să trăim într-o realitate artificial creată, nemaiputând să distingem adevărul, în marea de minciună ce ne înconjoară.