ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România, Letonia și Lituania se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivului Alianței Nord-Atlantice privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Declaratia a fost făcută de șeful NATO, Jens Stoltenberg, conform Agerpres.

Stoltenberg a precizat că aliații europeni și Canada au crescut cheltuielile pentru apărare cu 3,8% anul trecut, respectiv cu circa 10 miliarde de dolari mai mult decât în 2015. Comentariul său vine in contextul in care NATO încearcă să pună capăt unei perioade de ani de zile de reduceri. Și după ce președintele american Donald Trump a criticat aspru cheltuielile pentru apărare ale aliaților europeni, spunând că membrii NATO trebuie să-și onoreze „contribuțiile financiare complete și adecvate”, cu toate că majorarea de anul trecut este un răspuns mai larg la anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea și la preocupările referitoare la militantismul islamist.

„Facem un pas semnificativ înainte, dar avem un drum lung de parcurs. Aceasta nu este suficient”, a declarat Stoltenberg, adăugând că Donald Trump a subliniat necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, în cadrul a două convorbiri telefonice pe care cei doi le-au avut.

România, Letonia și Lituania se îndreaptă spre obiectivul Alianței Nord-Atlantice privind alocarea a cel puțin 2 % din PIB pentru apărare. Germania își sporește și ea cheltuielile, a afirmat Stoltenberg. În 2015 însă doar Marea Britanie, Polonia, Grecia și Estonia au îndeplinit obiectivul de 2%.

„Lucrurile sunt în continuare amestecate, unii dintre aliați sunt într-adevăr în dificultate”, a declarat Stoltenberg, când a fost întrebat despre constrângerile bugetare din Italia, care se străduiește să-și reducă deficitul bugetar ca urmare a crizei din zona euro.