ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Stockholm a ratificat miercuri acordul cu NATO prin care Alianța va putea să-și intensifice participarea la exerciții militare în Suedia și să vină în sprijinul acestei țări neutre în eventualitatea unei crize, relatează portalul thelocal.se.

Acest acord de sprijin al țării gazdă (Host Nation Support Agreement — HNSA) a fost semnat în septembrie 2014. Conform documentului, NATO va avea dreptul să transporte în Suedia elicoptere, avioane și nave, dar numai la solicitarea guvernului de la Stockholm.

Însă votul din parlament nu a fost lipsit de incidente, din spațiile rezervate publicului fiind auzite proteste, astfel că președintele legislativului a fost nevoit să întrerupă ședința și a cerut intervenția personalului de pază, care a scos din sală șapte femei protestatare, informează Agerpres.

De altfel, aprobarea documentului a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimul moment, întrucât Partidul de Stânga și formațiunea de extremă-dreapta Democrații Suedezi au făcut o alianță inedită împotriva acestei înțelegeri cu NATO. Totuși, în final, colaborarea dintre aceste două partide rivale nu a funcționat cum s-a anticipat și acordul a fost votat, după ce Democrații Suedezi au decis în cele din urmă să voteze pentru.
 
Suedia a dus încă din timpul Războiului Rece o politică de neafiliere la blocurile militare. Iar opinia publică suedeză a spriinit în mod tradițional această politică de nealiniere. Însă de câțiva ani se constată o schimbare a acestei opțiuni.
 
Astfel, într-un sondaj efectuat în luna septembrie, 41% dintre respondenți s-au declarat favorabili unei eventuale aderări la NATO și 39% împotrivă, în timp ce 20% s-au arătat indeciși.
 
Finlanda, stat, de asemenea, neutru, neafiliat NATO, ar putea decide să intre sub umbrela Alianței, dacă tensiunile cu Rusia se vor intensifica.