ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 190 de parlamentari din mai multe țări au semnat la 7 noiembrie o scrisoare deschisă adresată premierului pakistanez în cazul Asiei Bibi, femeia creștină a cărei eliberare din închisoare a provocat protestele și amenințările musulmanilor. Din partea României, scrisoarea a fost semnată de parlamentarul PSD Titus Corlățean. Aceștia au îndemnat guvernul pakistanez să asigure condiții de securitate pentru ieșirea din țară a creștinei Asia Bibi, precum și a celor amenințați din cauza achitării ei de către un tribunal pakistanez. În ciuda știrilor din mass-media, există informații că femeii nu i s-a permis să părăsească țara.

„Suntem recunoscători pentru demersul celor peste 190 de parlamentari din diferite țări și din tot spectrul politic care și-au ridicat vocea în sprijinul și în semn de solidaritate cu Asia Bibi. Îndemnăm guvernul pakistanez să asigure ieșirea Asiei Bibi și a familiei sale, în siguranță, din țară„, a declarat Paul Coleman, director executiv al ADF International, o organizație internațională pentru drepturile omului.

„Am primit cu bucurie decizia Curții Supreme de a o achita pe Asia Bibi și am fost încântați să vedem că guvernul a apărat sistemul judiciar în zilele care au urmat. Cu toate acestea, din  cauza acordului politic cu Tehreek-e-Labbaik Pakistan,( grupare religioasă extremistă devenită partid politic - n.r) Asia Bibi este, încă o dată, condamnată la moarte. Suntem conștienți de faptul că o revizuire a verdictului Curții Supreme ar putea dura ani, lăsând-o pe Asia în continuare în închisoare sau vulnerabilă în fața violențelor mulțimii, dacă este eliberată. Înțelegem că decizia de revizuire a hotărârii a fost luată mai curând din raționamente politice, decât legale. Evoluțiile viitoare din această poveste tristă vor arăta lumii dacă Pakistanul este o națiune care respectă statul de drept sau dacă vor prevala interesele politice”, se spune în scrisoarea semnată de cei 190 de parlamentari.

Decizia Curții Supreme a Pakistanului, de la începutul lunii, de a o elibera pe Asia Bibi, după ce a stat 9 ani în spatele gratiilor, a stârnit proteste violente din partea islamiștilor iar guvernul a acceptat cererea lor de a-i interzice femeii să părăsească țara.

Deși în presă au apărut informații conform cărora femeia s-a urcat într-un avion după eliberare, fără să fie cunoscută destinația, Ministerul de Externe a confirmat că ea se află în continuare în Pakistan. Soțul ei a declarat că cei doi se află în pericol și au cerut să primească azil în altă țară.

Mulți dintre protestatari sunt susținători duri ai legilor privind blasfemia și au cerut ca Asia Bibi să fie spânzurată. Un lider islamist a declarat că toți judecătorii Curții Supreme „merită să fie omorâți”.

Procesul a pornit de la o ceartă dintre Asia Bibi și un grup de femei în iunie 2009. Femeile s-au certat din cauza faptului că Bibi a atins un pahar cu apă, iar femeile au afirmat că ele nu mai pot atinge paharul pentru că a fost atins de cineva de altă credință. Ele i-au transmis lui Asia Bibi că ar trebui să se convertească la Islam iar în acel moment ea a făcut comentarii ofensatoare la adresa profetului Mohamed.

Mai târziu, ea a fost atacată la ea acasă iar în timpul atacului acuzatorii ei susțin că ea a recunoscut blasfemia. Ulterior, ea a fost arestată după o investigație a poliției.