ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un adolescent de 17 ani care suferea de o boală incurabilă a fost eutanasiat la cerere, pentru prima oară de când în Belgia a fost adoptată o lege controversată, ce permite uciderea la cerere a copiilor, informează cotidianul „Le Soir”.

Belgia este prima țară din lume care a legalizat eutanasierea la cerere, încă din 2002. La 13 Februarie 2014, parlamentul belgian a adoptat o lege pentru abolirea limitei de vârstă, astfel încât și copii să poată solicita și primi moartea asistată. Conform unui sondaj, publicat cu câteva luni înainte de votarea acestei legi, aproape trei sferturi din belgieni s-au declarat de acord cu „extinderea dreptului copiilor la eutanasie”. Ȋn Belgia nu există nicio restricție de vârstă, spre deosebire de Olanda, de pildă, unde pacientul care solicită moartea asistată nu poate avea sub 12 ani. Parlamentarii belgieni au cerut doar ca cel care solicită eutanasierea, indiferent de vârsta sa, să aibă „discernământ”, o noțiune îndelung dezbătută, la acea vreme, scrie „Le Monde”.

Legea din Belgia prevede că pacientul trebuie să fie „într-o situație medicală fără speranță, ce va avea drept consecință decesul în viitorul apropiat”, dar și că suferința lui, „constantă și greu de suportat” nu poate fi alinată. Conform legii, o echipă medicala, asistată de un psihiatru sau de un psiholog independent, trebuie să concluzioneze că acel pacient, chiar dacă e un copil, înțelege sensul morții. Pentru a se trece la eutanasiere, acordul părinților sau al tutorelui este obligatoriu. „Nu este vorba de uciderea unei persoane tinere, ci de eliberarea ei de suferință”, susțin cei care au redactat legea din 2014.

Ȋn urmă cu câteva zile, această lege prin care oamenii se joacă de-a Dumnezeu a fost pusă în aplicare. „Nu putem refuza o moarte demnă unor copii disperați”, a declarat pentru „Le Soir” profesorul Wim Distelmans, președintele comisiei pentru eutanasiere, adăugând că „există, din fericire, foarte puțini copii care se încadrează în aceste criterii, dar asta nu înseamnă că ar trebui să le refuzăm dreptul la o moarte demnă”.

Dr. Eric Sariban, șeful Clinicii de Hemato-Oncologie a Spitalului Universitar pentru Copii Regina Fabiola din Bruxelles, spune însă că el nu întâlnit niciodată vreun pacient care să vrea să moară. „Această lege a fost proiectul politicienilor care doresc să-și facă un nume prin legiferarea unei non-probleme. Și le permite oamenilor să pozeze în apărători ai văduvelor și orfanilor, utilizând pretexte false”, a acuzat medicul pediatru. Dr. Eric Sariban avertizează totodată că o astfel de lege are drept consecințe lipsa de interes pentru descoperirea de noi tratamente împotriva durerii, dar și pentru îngrijirile paliative.

Anul trecut, în Belgia au fost efectuate peste 2.000 de eutanasieri ale persoanelor adulte. Cifra uciderilor la cerere a crescut de la 24, numărul cazurilor înregistrate în 2002, la 500 în 2007, 1.133 în 2011, dublându-se în 2015.