ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat luni pe palestinieni să lupte pentru încetarea „ocupației” israeliene din Ierusalimul de Est. În replică, Israelul spune că Ankara încalcă sistematic drepturile omului, așa că „nu poate predica moralitate”.
 
„Noi, ca musulmani, ar trebui să vizităm mai frecvent Al-Quds (numele arab al orașului Ierusalim -n.red.) ca susținere pentru frații noștri de acolo, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs rostit luni, la începerea Formului Internațional Al-Quds Waqfs, desfășurat în orașul turc Istanbul.

Orașul Ierusalim "este un loc sfânt pentru toate cele trei religii. Reprezintă centrul întregii omeniri", a adăugat Recep Erdogan, referindu-se la iudaism, la creștinism și la mahomedanism. „Atât la nivel religios, dar și din punctul de vedere al responsabilității istorice, Al-Quds (Ierusalimul) și lupta fraților noștri palestinieni pentru drepturi și dreptate este foarte importantă pentru noi. Vom face eforturi ca orașul să devină unul al păcii”, a subliniat Erdogan, citat de agenția Anadolu, citată de Mediafax.

„Din punctul de vedere al comunității musulmane, trebuie să vizităm Moscheea Al-Aqsa frecvent", a insistat Erdogan. Moscheea Al-Aqsa face parte, alături de Domul Stâncii, din Complexul musulman Al Haram al Qudsi ash-Sharif (Sanctuarul nobil), situat în centrul istoric al Ierusalimului în zona denumită de evrei Muntele Templului, cel mai sfânt loc al mozaismului, unde a fost situat Templul iudaic.

Fiecare zi în care Ierusalimul este „sub ocupație este o insultă pentru noi. Există o singură soluție. Înființarea unui stat palestinian suveran și independent, pe baza frontierelor din anul 1967, având capitala în Ierusalimul de Est", a spus Erdogan, acuzând Israelul că încalcă sistematic drepturile omului în Cisiordania.