ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciile secrete din fosta Uniune Sovietică (KGB) foloseau metode extrem de brutale, aparent eficiente, împotriva teroriștilor care atentau la interesele URSS în Orientul Mijlociu.

Aceste metode au fost descrise de ziarul israelian Jerusalem Post în anii 80, iar Los Angeles Times le-a publicat într-un articol din 1986, intitulat "KGB le oferă teroriștilor o mostră de brutalitate, pentru eliberarea diplomaților".

Ziarul american nota, citând Jerusalem Post, că agenții KGB-ului au reușit să asigure eliberarea a trei diplomați din Beirut după ce au castrat o rudă a unui lider libanez extremist, apoi au împușcat-o pe aceasta în cap și au trimis „organele prelevate” liderului musulman.

Conflictul a pornit după ce musulmanii extremiști au răpit patru diplomați sovietici și au cerut Moscovei să oprească presiunea asupra guvernului Siriei și să nu mai bombardeze militanții pro-Siria din orașul libanez Tripoli.

Soldații ruși nu au oprit atacurile, iar corpul unuia dintre diplomații sovietici, Arkady Katkov, a fost găsit câteva zile mai târziu pe un câmp în Beirut. Atunci KGB-ul a răpit și omorât o rudă a liderului grupării șiite libaneze Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu), suspectat de comiterea mai multor atentate teroriste împotriva  țintelor occidentale din Liban.

Părți din corpul rudei omorâte au fost trimse liderului Hezbollah, cu mesaju de avertisment că ar putea pierde și alți apropiați într-un mod similar dacă cei trei diplomați sovietici rămași ostatitci nu sunt eliberați imediat. 
La scurt timp, diplomații ruși au fost eliberați.