ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi tensiuni în Golful Persic. Agenția Reuters a transmis că distrugătorul american USS Mahan a tras mai multe focuri de avertizare asupra unor nave ale Gărzilor Revoluționare ale Iranului. Incidentul are loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Marina Statelor Unite a anunțat luni după-amiază că un distrugător american a tras mai multe focuri de avertizare în direcția a patru ambarcațiuni ale Gărzii Revoluționare din Iran, după ce acestea din urmă s-au apropiat la o viteză periculoasă în strâmtoarea Ormuz, situată la ieșirea din golful Persic. Se pare că incidentul a avut loc în urmă cu o zi, transmite Reuters, citată de News.ro.

Distrugătorul USS Mahan a reușit să stabilească o legătură radio cu cele patru ambarcațiuni ale Gărzii Revoluționare, însă echipajul iranian nu a răspuns la solicitarea de a reduce viteza și a continuat să adreseze întrebări militarilor Marinei SUA. Ulterior, distrugătorul a lansat mai multe focuri de avertizare către ambarcațiunile iraniene.

Garda Revoluționară s-a apropiat la o distanță de 800 de metri de distrugătorul UUS Mahan, care escorta alte două nave militare americane prin strâmtoarea Ormuz.

Incidentul militar are loc în contextul învestirii republicanului Donald Trump la 20 ianuarie la Casa Albă. Președintele-ales a susținut că orice ambarcațiune iraniană care ”agresează” o navă americană ar trebui să fie imediat distrusă.

De asemenea, informația apare la o zi după ce Teheranul a anunțat moartea fostului președinte iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, la vârsta de 82 de ani. Rafsanjani a fost un lider al moderaților iranieni, care a condus țara din 1989 până 1997. În 2005, a fost învins de Mahmoud Ahmadinejad.

A fost șeful Consiliului Expedienței, care are rol de arbitraj între Parlament și Consiliul Gardienilor Revoluției și care interpretează Constituția. El a fost unul dintre promotorii ameliorării relațiilor între Occident și Iran, prin negocierile în dosarul nuclear.