ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană e pregătită să dea un ultimatum Ungariei și Poloniei care refuză să accepte cotele de imigranți impuse de Bruxelles. The Times scrie că Bruxelles-ul încearcă să recurgă la șantaj:fie acceptați imigranții, fie părăsiți Uniunea. Reacția Budapestei a venit imediat.

Liderii de la Bruxelles consideră Ungaria o țară „rebelă”și doresc să o pedepsească pentru refuzul ei de a primi migranți, a declarat marți secretarul de stat ungar pentru justiție, Pal Volner, citat de agenția MTI. 

Oficialul de la Budapesta a reacționat astfel după un articol publicat în aceeași zi de cotidianul britanic The Times, care a scris că Franța, Germania și alte state ale blocului comunitar ar pregăti un ultimatum pe care să-l dea anul acesta Ungariei și Poloniei, prin care ar urma să ceară acestor țări fie să accepte cotele obligatorii de migranți, fie să iasă din Uniunea Europeană.

Pal Volner a amintit că Ungaria și Slovacia au contestat la Curtea de Justiție a UE (CJUE) cotele obligatorii adoptate prin majoritate calificată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015, demers căruia ulterior s-a alăturat și Polonia.
 
Publicația The Times a citat o sursă diplomatică dintr-unul dintre statele fondatoare ale UE, care și-a manifestat speranța că CJUE va valida sistemul cotelor obligatorii de migranți și apoi Ungaria și Polonia vor trebui să respecte acest verdict sau să suporte consecințele „atât financiare. cât și politice”. Secretarul de stat ungar spune că astfel de afirmații reprezintă o „încălcare serioasă”a independenței CJUE și că în respectivul articol nu se face nicio referire la Austria, o altă țară care a refuzat să aplice aceste cote obligatorii ce prevăd redistribuirea în statele UE a 160.000 de migranți aflați în taberele din Grecia și Italia, scrie Agerpres.

Conform Comisiei Europene, Austria, Polonia și Ungaria nu au preluat niciun migrant din cotele lor obligatorii. Tot atunci, executivul comunitar a anunțat că ia în calcul inițierea unor proceduri de infringement împotriva acestor țări precum și împotriva celor care au preluat un număr foarte mic de migranți din cotele alocate, respectiv Bulgaria, Cehia, Croația și Slovacia.