ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie nu va depune cererea oficială de ieșire din Uniunea Europenă (UE) ca urmare a referendumului în favoarea Brexitului "până la sfârșitul acestui an", a declarat miercuri premierul britanic Theresa May, aflată în prima sa vizită oficială în Germania, relatează AFP.

 "Acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului", a declarat ea pentru presă la sfârșitul unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, explicând că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a pregăti această etapă.

Totodată, premierul britanic a afirmat că dorește să aibă o relație "constructivă" cu Germania și alți parteneri europeni pentru a asigura plecarea "sensibilă și organizată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Desigur, așa cum vom continua să lucrăm împreună, trebuie de asemenea să negociem ieșirea cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a mai spus ea. "Acest lucru necesită timp și o muncă serioasă și detaliată, însă, atâta timp cât suntem membru al UE, vom respecta drepturile și obligațiile care ne revin", a subliniat șefa guvernului de la Londra.

Ea a afirmat că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a-și stabili obiectivele înainte de a invoca Articolul 50, procedura oficială pentru părăsirea Uniunii Europene.

Theresa May a afirmat că este clar faptul că populația Marii Britanii dorește un control mai mare asupra imigrației, însă a subliniat faptul că relațiile comerciale bune sunt vitale pentru economie.

"Este foarte clar pentru mine că unul dintre mesajele pe care britanicii l-au dat prin votul lor în favoarea Brexitului este acela că ei doresc un control asupra circulației persoanelor din Uniunea Europeană. Desigur, acesta va fi unul dintre subiectele pe care le vom analiza", a mai spus ea în cadrul conferinței de presă.

"Este de asemenea clar că ne dorim un acord corect în domeniul comerțului și cel al serviciilor", a adăugat premierul britanic.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Marea Britanie ar trebui să fie clară în legătură cu relația pe care dorește să o aibă cu Uniunea Europeană înainte de începerea negocierilor privind ieșirea țării din blocul comunitar

"Din punctul meu de vedere este complet de înțeles că la câteva zile după referendum, la câteva zile după formarea unui nou guvern în Marea Britanie, executivul trebuie mai întâi să se gândească care sunt interesele noastre, cum anume ar trebui să fie", a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă comune la Berlin cu premierul britanic Theresa May.

"Și, cred că este în interesul tuturor dacă Marea Britanie va avea o poziție bine definită în cadrul negocierilor", a mai spus cancelarul german.

"Este importantă o bună pregătire și, prin urmare, vom aștepta momentul în care Londra va decide să-și formuleze cererea ca urmare a referendumului din iunie la care britanicii au votat în favoarea ieșirii din UE", a adăugat Merkel.

Ea a subliniat faptul că negocierile oficiale vor fi posibile numai după ce Marea Britanie va invoca Articolul 50, adăugând că tratatele europene sunt foarte clare cu privire la acest aspect.