ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de musulmani protestează vineri la Jakarta pentru a cere arestarea guvernatorului capitalei indoneziene, inculpat pentru blasfemie, informează AFP citat de Agerpres.

Mulțimea s-a reunit în centrul capitalei, în prezența unui important dispozitiv de securitate — 22.000 de polițiști și militari, la protest fiind așteptate circa 150.000 de persoane.

Guvernatorul capitalei, Basuki Thahaja Purnama, supranumit Ahok, a provocat un val de proteste în cea mai populată țară musulmană de pe glob după ce a afirmat  că interpretarea dată de unii teologi musulmani (ulema) unui verset al coranului, potrivit căruia un musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată.  Ulterior și-a cerut scuze, dar mânia musulmanilor nu s-a stins, iar în noiembrie a fost inculpat pentru blasfemie.

"Tot ce vrem este justiție, iar prin justiție vreau să spun arestarea lui Ahok", a declarat Ricky Subagia, un manifestant venit de la Garut, un oraș la 200 de km de Jakarta.

Organizatorii au promis o manifestație pacifistă după o primă adunare de masă, pe 4 noiembrie, la Jakarta, care s-a terminat la căderea nopții prin violențe. O persoană a murit după o criză de astm și alte câteva sute au fost rănite.

Basuki Thahaja Purnama este de origine chineză și este al doilea guvernator creștin al Jakartei după  Henk Ngantung, care a ocupat această funcție între 1964 și 1965.