ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a sosit marți la Kemerovo, orașul siberian  care își plânge morții în urma tragediei de duminică, după ce un incendiu într-un centru comercial a ucis peste 60 de persoane, dintre care mulți copii.

Aproximativ 50 de persoane au fost rănite sau au suferit în urma inhalării fumului provocat de incendiu, iar numărul morților ar putea crește.
 
Potrivit relatărilor, focul a izbucnit la etajul al treilea, unde se află un cinematograf și un loc de joacă pentru copii. Martorii au relatat că ușile cinematografului erau blocate când s-a declanșat incendiul, iar oamenii au rămas parctici prinși înăuntru, în timp ce fumul a cuprins încăperea, potrivit presei locale, potrivit Russia Today.

Tragedia a provocat revolta rudelelor celor care au pierit sau au fost răniți în incendiu și care acuză încălcări grave ale regulilor privind construcția mall-ului și deficiențe în gestionarea clădirii. De altfel, conform presei ruse, anchetatorii au descoperit că ieșirile de urgență au fost blocate, împiedicând evacuările din mall, iar un paznic este suspectat că a oprit alarmele clădirii. Cel puțin patru persoane au fost arestate până acum în legătură cu tragedia de duminică.
 
În timp ce victimele tragediei sunt plâns, pe rețelele de socializare au apărut zeci de imagini ale copiilor pe care părinții îi caută și îi plâng, dar și mesaje sfâșietoare pe care cei prinși în flăcări au reușit să le trimită în acele momente de groază, într-un ultim strigăt de ajutor:  „Ardem. Poate adio”, a scris adolescenta Maria Morozova, care se afla în mall.


Pe social media au apărut și filmulețe care arată momente cutremurătoate, cu copiii disperați sărind de la ferestre, pentru a se salva din ghearele flăcărilor.
 
Presa rusă a scris despre cazul lui Serghei, un băiețel de 11 ani, aflat acum în comă, și care ar fi fost filmat căzând de la etajul patru al mall-ului devastat de incendiu. Unele publicații susțin că, de fapt, băiatul a fost împins pe geam chiar de tatăl său.

La Kemerovo, Putin a vizitat locul tragediei, a pus flori  și a aprins lumînări la memorialul amenajat de localnici, unde oamenii au așezat bilețele, jucării și fotografii ale victimelor. Ulterior, președintele rus a susținut o conferință de presă, în care a declarat că neglijența și nepăsarea au dus la această tragedie.
 

„Aici nu a fost vorba de un război sau o explozie într-o mină. Oamenii, copiii, au venit aici să se relaxeze. Vorbim despre demografie și pierdem atât de mulți oameni  pentru ce? Din cauza neglijenței criminale și a lucrurilor făcute de mântuială”, a spus Putin, convins de faptul că tragedia a fost provocată de corupție, motiv pentru care a cerut o anchetă complexă.

În paralel, sute de oameni s-au adunat marți dimineață în fața  sediului administrației regionale Kemerovo, strigând „Adevărul, adevărul” . Ei au cerut ca persoanele responsabile pentru incendiul de la mall să fie pedepsite pentru zecile de morți.

Incendiul de la mall-ul din Kemerovo este unul dintre incidentele cele mai tragice din istoria recentă a Rusiei. În 2009, un incendiu declanșat într-un club de noapte din orașul Perm a făcut 150 de morți.