ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk.

"Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare", se spune într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Apărării transnistrean, citat de Agerpres.

Tiraspolul susține că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Într-o reuniune prezidată de Evgheni Șevciuk, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la inițiativa Chișinăului și au avut ca punct de pornire orașul Iași. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.

"Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra orașelor Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol și raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât și militar", a adăugat Beliakov.

Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a CUC, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a mai spus Beliakov. "În cele din urmă Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei", i-a raportat Beliakov lui Șevciuk, potrivit Interfax.