ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul declarațiilor dintre Serbia și Kosovo se încinge, după scandalul izbucnit sâmbătă, când un tren plecat de la Belgrad, pe care scria "Kosovo este Serbia," a fost oprit de poliția kosovară. 
 
Președintele Hashim Thaci acuză liderii sârbi de la Belgrad ca plănuiesc să anexeze o regiune disputată din nordul Kosovo după „modelul anexării din 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Cele două state balcanice s-au implicat recent într-un război al declarațiilor, care riscă să declanșeze un nou conflict regional la doar nouă ani de la câștigarea independenței Kosovo, transmite Reuters.

În Kosovo, forțele polițienești speciale au împiedicat sâmbătă un tren pictat în culorile drapelului sârb să treacă granița. De asemenea, pe tren apărea mesajul „Kosovo este Serbia”.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independența Kosovo și a luptat într-un război sângeros pentru a păstra provincia disputată ca parte a Serbiei.

Autoritățile sârbe nici măcar nu au încercat să obțină sâmbătă permisiunea kosovarilor pentru ca trenul controversat să treacă granița dintre cele două entități, deși președintele susține că pictarea vagoanelor a reprezentat o operațiune finanțată de guvernul de la Belgrad.

Liderul de la Priștina,  Hashim Thaci ,a declarat că respectivul tren este o încercare de provocare a kosovarilor, tocmai pentru ca Serbia să aibă un pretext de a interveni militar și de a anexa nordul Kosovo. În respectiva regiune locuiesc aproximativ 50.000 de etnici sârbi, care beneficiază de un statut special conform înțelegerilor dintre Belgrad și Priștina.

„Intenția Serbiei era de a utiliza acest tren, care a fost primit ca donație de la ruși, pentru a fura partea nordică a Kosovo… și apoi să o anexeze la Serbia. Vorbim de modelul Crimeea”, a declarat într-un interviu președintele Thaci.

NATO continuă să staționeze circa 5.000 de soldați în provincia disputată, pentru a menține o pace fragilă, care riscă să se prăbușească la fiecare război al declarațiilor dintre Belgrad și Priștina.