ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a aflat, vineri, la Casa Albă, în prima sa întâlnire cu președintele american Donald Trump.

Întrevederea celor doi lideri, care trebuia să aibă loc marți dar a fost amânată din cauza vremii nefavorabile din SUA, era așteptată, având în vedere schimbul de reproșuri care s-a derulat în ultimele luni între Merkel și Trump.
 
Dacă președintele Trump a acuzat-o pe Merkel că a comis o eroare catastrofală cu politica ușilor deschise către refugiați, cancelarul german a criticat interdicția impus de noul lider de la Casa Albă imigranților.
 
Imigrația a fost, de altfel, unul dintre punctele de pe agenda discuțiilor de vineri, Donald Trump, afirmând în fața cancelarului Germaniei că imigrația este un privilegiu, nu un drept. Și că pe primul loc trebuie să fie siguranța cetățenilor.
 
„Imigrația este un privilegiu, nu un drept; siguranța cetățenilor trebuie să fie prioritatea", a declarat Donald Trump în conferința de presă de  la Casa Albă, după întâlnirea cu Merkel.
 
Replica lui Merkel a venit imediat: „Trebuie să ne protejăm granițele, dar, în același timp, să îi protejăm pe refugiați, care fug din calea războiului și a sărăciei”.

Trump a subliniat că a avut discuții fructuoase cu Angela Merkel pe diverse teme de interes bilateral, inclusiv în privința creării de locuri de muncă și contribuțiilor la bugetul Alianței Nord-Atlantice. El a reluat tema contribuțiilor proporționale la bugetul Alianței Nord-Atlantice, remarcând că există multe țări care datorează "sume vaste" la bugetul NATO.

"Aceste națiuni trebuie să plătească ceea ce datorează", a insistat Trump, potrivit CNN. Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB, transmite Mediafax.

La rândul său, Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor între Uniunea Europeană și Statele Unite pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Ea s-a declarat și în favoarea îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, cu condiția soluționării crizei ucrainene, și continuării misiunilor internaționale de stabilizare a Afganistanului.