ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump spune că Statele Unite apără mai mult gratis celelalte state membre, care nu contribuie financiar pe cât ar trebui. Trump amenință cu excluderea din NATO a țărilor care refuză să se implice mai mult, chiar dacă acest lucru ar putea duce la dezintegrarea Alianței.

Miliardarul spune un adevăr incomod: statete membre NATO se obligă să aloce 2% din PIB pentru apărare, dar doar cinci țări respectă acest angajament.

Donald Trump crede că sistemul în care Statele Unite se ocupă de securitatea Europei fără să primească ceva în schimb era bun acum 25 de ani, dar că situația nu mai poate continua așa. Magnatul imobiliar susține că va tăia contribuția americană la NATO dacă va ajunge președinte.

”Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm și că primesc protecție militară și alte lucruri. Înșală Statele Unite și vă înșală pe voi, cetățenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficiențele din trecut, ori trebuie să plece. Și dacă asta destramă NATO, așa să fie!”, a declarat Donald Trump, candidat la nominalizarea republicană pentru Casa Albă, conform Digi 24.

Mai mult, fruntașul republican crede că NATO nu este pregătită să facă față pericolelor din prezent.

„Avem NATO, dar are 68 de ani, a fost concepută împotriva Uniunii Sovietice, care nu mai există. Rusia este destul de dură și poate avea un rol aici, dar nu a fost gândită împotriva terorismului. Avem amenințarea mare a terorismului așa că ori schimbăm NATO, ori ne gândim la ceva nou!”, a mai spus politicianul american.

Donald Trump este printre puținii care crede că Statele Unite ar trebui să întoarcă spatele NATO și politicii de securitate de după 1945. Dar ideea despre creșterea implicării financiare a statelor europene este împărtășită de mulți politicieni de la Washington. Chiar și Barack Obama a criticat Europa pentru faptul că depinde prea mult de banii americani pentru apărare.

Statele Unite sunt cel mai mare contribuitor la bugetul NATO, cu o cotă de peste 22 la sută. În plus, fiecare stat membru se obligă să aloce cel puțin 2 la sută din PIB pentru apărare. Dar pe lângă SUA, doar alte patru țări fac asta: Polonia, Grecia, Marea Britanie și Estonia.

În România, bugetul pentru apărare este în creștere, iar liderii politici au semnat la începutul anului trecut un pact pentru apărare, o înțelegere prin care se obligă ca indiferent ce partid vine la guvernare, începând din 2017 bugetul alocat apărării să fie de 2 la sută din PIB. Decizia a fost lăudată și dată ca exemplu de oficialii americani și din NATO.

Bugete pentru apărare în Europa

România- 2,5 miliarde de dolari
Bulgaria - 599 milioane de dolari
Ungaria- 1 miliard de dolari
Polonia - 10 miliarde de dolari

Țările cu cea mai mare contribuție la NATO

SUA - 649 de miliarde de dolari
Marea Britanie - 59 de miliarde de dolari
Franța - 43 de miliarde de dolari
Germania - 39 de miliarde de dolari
Italia- 18 miliarde de dolari