ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump l-a primit marți la Casa Albă pe președintele român Klaus Iohannis, aflat la a doua vizită oficială în SUA, după cea din iunie 2017. Liderul de la Washington a exprimat intenția consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relațiilor bilaterale militare și comerciale. Deși un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale americane prevedea și susținerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români, președintele SUA nu a dat un răspuns afirmativ la întrebarea jurnaliștilor pe această temă, precizând doar că relațiile SUA-România sunt foarte bune, iar comunitatea de români din America este una respectată. Donald Trump a opinat că deși țara noastră se numără printre statele care au probleme privind corupția, Bucureștiul a înregistrat „progrese uriașe” în combaterea acesteia.

„Președintele Donald Trump reiterează și consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma și a celebra puternicul parteneriat strategic dintre țările noastre (...) Viitorul României și al relației României cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, a transmis marți seară Președinția SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituției, potrivit Mediafax.

„În anul 2019, România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au relații din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil și cibernetic, în avantajul ambelor țări. Cele două țări vor continua să colaboreze pentru a face față provocărilor comune de securitate și a intensifica parteneriatul economic și energetic. Președintele Trump intenționează să intensifice legăturile bilaterale prin susținerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigențele legislației americane”, a transmis marți Administrația Prezidențială a Statelor Unite.

„România este un aliat de neprețuit în cadrul NATO și susține eforturile SUA și pe cele internaționale, în regiune și la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO și îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții cu trupe la misiunea NATO în Afganistan și susține misiunile din Kosovo, Bosnia și pe cele ale Coaliției pentru învingerea rețelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două țări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu președintele Trump, România își modernizează armata utilizând multiple echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot și antibalistice. România găzduiește efective prin rotație de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum și o instalație Aegis Ashore americană care oferă susținere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în rețelele 5G", informează Președinția Statelor Unite.

„Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susținerea securității energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătățirea climatului de investiții și pentru a ajuta țara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunitățile de investiții pentru companiile americane, vor îmbunătăți prosperitatea poporului român și vor consolida securitatea energetică în regiune. România susține eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administrației Trump, care contribuie la reducerea dependenței țărilor europene de surse energetice rusești. România s-a opus proiectului Nord Stream II și altor proiecte de oleoducte care amplifică dependența Europei de Rusia. Statele Unite și România sunt susținători puternici ai Inițiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe piețele energetice și pentru securitate”, precizează Casa Albă.

Președintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe președintele român Klaus Iohannis, că SUA au o relație bună cu România, comunitatea de emigranți români fiind respectată în America. Donald Trump a răspuns jurnaliștilor că i-ar plăcea să facă o vizită oficială în România, fără a preciza o posibilă dată pentru aceasta. Președintele american a evitat politicos răspunsul direct despre eliminarea vizelor pentru români, făcând aprecieri generale despre relațiile bune dintre SUA și România.

„Mulțumesc foarte mult tuturor, sunt onorat să fiu alături de președintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfășurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcați foarte bine, pentru că sunteți talentat, iubiți poporul, iar noi avem o relație extraordinară cu România. Statele Unite și România au o relație mai bună ca niciodată. Și vreau să vă mulțumesc pentru asta. Avem relații comerciale foarte intense, afaceri în desfășurare, avem mult comerț cu România și cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Și avem mulți români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu și sunt oameni de succes”, a declarat Trump în contextul întâlnirii cu Iohannis.

„Este o plăcere să fiu aici și avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO și cred că sutem pe drumul cel bun în acest sens”, a declarat, la rândul său, președintele României.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul Președinției române, vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă cuprinde primirea oficială de către președintele american Donald Trump, semnarea în Cartea de Onoare la Sala de Recepție Diplomatică, convorbiri bilaterale tete-à-tête în Biroul Oval și convorbiri oficiale în Sala Cabinetului.

Pe agenda discuțiilor se află securitatea în zona Mării Negre, Klaus Iohannis exprimând disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinațională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

Președintele României transmite președintelui american disponibilitatea țării noastre de suplimenta numărul soldaților trimiși în Afghanistan. Potrivit CSAȚ, 3.385 de militari, civili și polițiști români din cadrul MApN și MAI vor participa la misiuni externe în 2020.

Un alt subiect de discuții bilaterale româno-americane îl constituie securitatea energetică a României și investițiile americane în acest domeniu, pe fondul îngrijorării americane asupra dependenței Europei de gazele rusești.