ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat sâmbătă seara că a pus capăt ”negocierilor de pace” purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la încetarea celor 18 ani de conflict în Afganistan, deși părea că existau șanse de a se ajunge la un acord istoric, a anunțat AFP, citat de Agerpres.

Președintele Statelor Unite a dezvăluit de asemenea că inițial urma să se întâlnească duminică la Camp David, ”separat” și în cel mai mare ”secret” cu președintele afgan Ashraf Ghani și cu ”principalii lideri talibani”. ”Aceștia erau în drum spre Statele Unite în această seară”, dar "am anulat imediat întâlnirea”, a precizat liderul american pe Twitter.

”Din păcate, în încercarea de a crește presiunea”, talibanii ”au recunoscut un atac la Kabul în care au fost uciși unul dintre marii noștri soldați și alte 11 persoane”, a subliniat Trump, justificându-și decizia surprinzătoare de ”a opri negocierile de pace”.

Amintim că joi un militar român și unul american au decedat la Kabul în urma unui atac sinucigaș în apropierea cartierului general al NATO și a unor birouri guvernamentale, între care principalul serviciu de informații afgan.


Atacul avea loc la scurt timp după ce un reprezentat al Ambasadei României în Afganistan a murit și un altul a fost grav rănit într-un alt atentat revenidcat de o grupare de talibani, care a vizat complexul din Kabul în care se afla reprezentanța diplomatică a țării noaste, alte ambasade și organizații internaționale.

În urma acestuia din urmă și-au pierdut viața 16 oameni și alți 120 au făst răniți, în mare parte fiind civili.