ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul grec ALexis Tsipras a declarat luni că referendumul de duminică are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii săi şi nu ieşirea din zona euro, transmiţându-le grecilor că dacă se pronunţă pentru austeritate să nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici, relatează Reuters online, citat de Gândul.

Într-o declaraţie pentru televiziunea de stat, Tsipras şi-a îndemnat compatrioţii să voteze masiv "nu", subliniind că respingerea ultimei propuneri a creditorilor cu o majoritate clară va permite Guvernului să fie mai bine "înarmat" să negocieze.

Alexis Tsipras, care a făcut aceste declaraţii în timp ce mii de greci participau la un miting în centrul Atenei susţinând un "nu" la referendum, le-a răspuns implict tuturor celor care se întreabă în legătură cu viitorul său politic în cazul unei victorii a taberei "da".

"Dacă grecii vor să continue cu planuri de austeritate pentru totdeauna, ceea ce ne va împiedica să ridicăm capul, vom respecta alegerea lor, dar nu vom aplica (această politică)", a declarat el.

Premierul a dat asigurări că dacă creditorii prezentau luni o nouă propunere acceptabilă în ochii Guvernului său, Atena ar fi rambursat aşa cum era prevăzut, marţi, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorată Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Un oficial guvernamental elen a anunţat luni că Grecia nu va onora această plată, în contextul în care creditorii au exclus orice nouă propunere sau negociere până după referendum.

"Telefonul meu rămâne deschis toată ziua. Oricine sună, răspund întotdeauna", a conchis Alexis Tsipras.