ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți soldați americani dintr-un punct de observare aflat în localitatea Kobani, din nord-estul Siriei, s-au trezit în mijlocul unui bombardament efectuat de artileria turcă, vineri, relatează Daily Mail.

Militarii americani, membri ai forțelor speciale, fuseseră poziționați în Kobani cu puțin timp înainte de ordinul de retragere emis de Donald Trump, având misiunea de a susține forțele kurde. Ei primiseră ordinul de retragere, însă câțiva au mai rămas în localitate.

Turcia, prin Ministerul Apărării, a făcut afirmații contradictorii. Pe de o parte, susține că tirul de artilerie nu a vizat punctul de observare american, ci că a venit ca răspuns la un atac al militanților kurzi din interiorul localității Kobani.

Dar pe de altă parte, admite indirect că bombardamentul a fost foare aproape de pozițiile americane.

 Pentagonul a acuzat Anakara că știa că în Kobani se aflau soldați americani. ”Esxplozia a avutr loc la  câteva sute de metri de locația unei Zone Libere și într-o zonă în care turcii cunosc faptul că se afla forțe americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Brook DeWalt. „Ne rezervăm dreptul la auto-aparare”, a adăugat oficialul de la Pentagon.

Incursiunea Turciei, lansată după retragerea trupelor americane care au luptat împeună cu forțele kurde împotriva islamiștilor din Stat Islamic, a deschis un nou front în războiul civil sirian din ultimii opt ani și a atras critici puternice la nivel internațional.

Conform unor estimări, bilanțul morților a ajuns la aproape 100, în primele zile ale atacului turc. Potrivit Națiunilor Unite, 100.000 de oameni și-au părăsit locuințele.

Respingând acuzațiile că i-a abandonat pe kurzi, care sunt aliați loiali ai Statelor Unite, președintele Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea media conflictul. Președintele a ridicat și posibilitatea de a impune sancțiuni Turciei, un aliat din NATO, o măsură cerută de republicani din Congres care îi critică politica.