ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianţa Nord-Atlantică urmează să se reunească marţi, după ce Turcia a cerut o întâlnire specială din cauza unor îngrijorări cu privire la securitatea sa, a anunţat NATO duminică, relatează CNN.

Turcia a formulat solicitarea în baza Articolului 4 din Tratatul fondator al Alianţei, care le permite statelor membre să solicite consultări atunci când cred că integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea le sunt ameninţate.

Este vorba despre a cincea reuniune din istoria NATO convocată în baza Articolului 4, a precizat pentru CNN Oana Lungescu, o purtătoare de cuvânt NATO.

NATO a confirmat, într-un comunicat separat, că o reuniune urmează să aibă loc marţi.

Reuniunea urmează să aibă loc în contextul în care Turcia se confruntă cu un val de violenţe în apropierea frontierei sale sudice cu Siria şi şi-a intensificat eforturile în lupta împotriva terorismului. O maşină-capcană a explodat duminică în sud-estul Turciei, omorând doi ofiţeri din domeniul securităţii şi rănind alte patru persoane, potrivit unor oficiali.

Cel puţin cinci militanţi din cadrul grupării Statul Islamic (SI) s-au apropiat miercuri de frontiera de nord a Siriei şi au deschis focul asupra unei unităţi de la frontiera turcă, omorând un militar şi rănind alţi doi, potrivit armatei turce.De asemenea, autorităţile acuză SI de comiterea unui atac sinucigaş luni, la Suruç, soldat cu peste 30 de morţi.

Pe de altă parte Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ucis doi poliţişti turci miercuri, iar premierul Ahmet Davutoglu a promis să treacă la acţiune.

Turcia crede că PKK exploatează eforturile SI. PKK luptă pentru independenţă din 1984, provocând temeri faţă de progresele pe care le-a înregistrat.