ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UE ar putea reduce finanțarea pentru statele care nu respectă statul de drept. Anunțul vine de la Comisia Europeană, care a prezentat bugetul multianual propus și care astfel transmite un mesaj clar Poloniei și Ungariei, criticate în ultimul timp pentru derapajele democratice, scrie AFP, preluată de focus-net.com.

Comisia Europeană și-a prezentat miercuri propunerea privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027. Agricultura și politica de coeziune vor primi mai puțini bani, deși bugetul total va crește. Informația-cheie este însă că fondurile UE vor fi condiționate de respectarea statului de drept.

„Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept”.

„Acest mecanism nu vizează apriori anumite state”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă.