ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia forului suprem al fotbalului european (UEFA) de a admite federația din Kosovo în rândul federațiilor naționale a stârnit o furtună la Belgrad.

Șeful Biroului Guvernamental pentru Kosovo și Metohia, Marko Djurici și Ministrul Tineretului și Sportului din țara vecină, Vania Udovicici, au anunțat că Belgradul va contesta decizia la Tribunalul Sportiv de la Laussane, considerând că este vorba despre un abuz politic.

Responsabilii guvernamentali sârbi consideră că această decizie a deschis o cutie a Pandorei, "dat fiind faptul că asociațiile din alte teritorii (nerecunoscute de ONU -n.n.) și-au exprimat interesul pentru obținerea statutului de membru al UEFA".

Udovici a precizat că Ministerul pe care îl conduce va continua să sprijine cluburile din Kosovo și acestea vor evolua în competițiile organizate de Federația de Fotbal a Serbiei.

Acesta a mai precizat că decizia UEFA aruncă în aer propriile principii și statute. Mai precis, acesta face referință la faptul că statutul UEFA prevede că doar țările care sunt recunoscute de ONU pot deveni membri ai forului. Mai mult, reprezentanții Kosovo au propus schimbarea acestui paragraf, dar propunerea a căzut la vot. În aceste condiții, scrutinul pentru admiterea Priștinei nu ar mai fi trebuit să aibă loc, dar șefii forului european nu au mai ținut cont de propriul statut.

UEFA a fost acuzată de folosirea dublei măsuri. Președintele Federației Sârbe(FSS), Tomislav Karadzici, a arătat că în 1992 UEFA a ținut cont de rezoluția ONU care condamna Iugoslavia, în timp ce astăzi, rezoluția 1244 care stipulează apartenența Kosovo la Serbia este ignorată.

"În concordanță cu rezoluția ONU 1244, Kosovo face parte din Serbia, dar este sub administrare ONU. Dacă Iugoslavia nu a putut juca în 1992 ( la Campionatul European din acel an -n.n.), de ce se ignoră o rezoluție ONU acum?", a spus președintele FSS.

 În urma acestei decizii, o echipă reprezentând Kosovo ar putea fi admisă în preliminariile Cupei Mondiale din 2018, ce vor începe în toamnă. Încă nu se știe cum se vor organiza partidele, mai ales în țările în care Kosovo nu este recunoscut ca stat, inclusiv România.