ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 10.000 de imigranți au murit sau sunt dați dispăruți pe Marea Mediterană de la începutul anului 2014, dintre care 2.800 în prima jumătate a anului în curs, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați.

 Potrivit datelor furnizate de UNHCR, circa 3.500 de persoane au murit sau sunt date dispărute în Marea Mediterană în 2014, când numărul refugiațiilor sirieni care se îndreptau spre Europa a început să crească.

Anul trecut, s-au înregistrat 3.771 de decese, la care se adaugă alte 2.800 în prima jumătate a anului în curs (ianuarie-iunie 2016), în încercarea de a traversa Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa.

Circa 330 de persoane ar fi decedat într-unul dintre cele mai grave naufragii pe Mediterană, cel de săptămâna trecută din apropierea insulei elene Creta - la bordul unei bărci de 25 de metri s-ar fi aflat cel puțin 700 de imigranți, anunța săptămâna trecută Organizația Internațională pentru Migrare, în baza mărturiilor adunate de la supraviețuitori.

 Cei mai mulți imigranți care au ajuns în Italia provin din Eritreea, Nigeria și Gambia, în timp ce imigranții care se îndreaptă spre Grecia sunt, în mare parte, din Siria, Afganistan și Irak.

În prezent, în Grecia - principala poartă de intrare a imigranților în Europa în ultimul an - sunt 57,458 de imigranți găzduiți în centre de primire, dintre care 7.500 se află în astfel de centre construite pe insule din Marea Egee.

Pe fondul semnării acordului UE-Turcia pe tema migrației, prin care toți imigranții clandestini ce ajung în Grecia din Turcia vor fi trimiși înapoi pe teritoriul turc, și a închiderii rutei balcanice la jumătatea lunii martie, numărul extracomunitarilor care ajung în Grecia a scăzut semnificativ, de la câteva mii pe zi la 10-20 de imigranți.

În schimb, ruta maritimă Libia-Italia a început să fie din ce în ce mai frecventată.

Peste un milion de imigranți au ajuns în Europa în cursul anului 2015, la care se adaugă 206.000 de sosiri în prima jumătate a anului în curs, potrivit ONU.