ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23/03 ora 18.00 Bărbatul suspectat că a comis atacul terorist din centrul Londrei se numește Khalid Masood, un islamist care a fost la un moment dat în atenția serviciilor secrete, a anunțat joi după-amiază Poliția metropolitană londoneză (Scotland Yard).

„Khalid Masood, care avea 52 de ani, s-a născut în Kent pe 25 decembrie 1964, iar anchetatorii cred că în ultima perioadă a trăit în regiunea Midlands Vest. Khalid Masood a utilizat mai multe pseudonime", a comunicat Scotland Yard.

Khalid Masood nu era vizat de nicio investigație curentă și nu existau indicii că ar fi urmat să comită un atac terorist.

Cu toate acestea, bărbatul a fost condamnat pentru o serie de agresiuni și pentru deținerea de arme.

 Potrivit presei britanice, serviciile secrete l-au monitorizat la un moment dat pe islamist, dar acesta nu fusese considerat periculos.

Khalid Masood a lovit intenționat cu un vehicul zeci de persoane, pe Podul Westminster din Londra, după care l-a înjunghiat pe un polițist la intrarea în curtea Parlamentului britanic. Islamistul a fost împușcat mortal de forțele de ordine.

Trei persoane au fost ucise în atentat - agentul de poliție Keith Palmer, în vârstă de 48 de ani, Kurt Cochran, un turist în vârstă de 54 de ani din SUA, și Aysha Frade, o profesoară de 43 de ani din Spania. Alte cel puțin 30 de persoane au fost rănite în atacul revendicat de rețeaua teroristă Stat Islamic. 

ACTUALIZARE 23/03 ora 16.00 Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat joi atacul din fața Parlamentului de la Londra, a informat agenția de știri Amaq, afiliată organizației teroriste, potrivit Reuters.

„Autorul atacului de ieri din fața Parlamentului britanic de la Londra este un soldat al Statului Islamic, care a dus la capăt operațiunea ca răspuns la apelurile de a-i ataca pe cetățenii din țările din coaliție", se arată în mesajul atribuit grupării.

ACTUALIZARE 23/03 ora 13.55 Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Theresa May.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și și-a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit. Președintele a transmis, totodată, în numele său și al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți.

A fost discutată, de asemenea, situația celor doi cetățeni români răniți în atacul de ieri, Prim-ministrul britanic exprimând regretele sale puternice pentru rănirea lor și speranța că starea de sănătate a acestora, mai ales a româncei aflate încă în stare critică, se va ameliora. 

ACTUALIZARE 23/03 ora 11.35 Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a precizat că cetățeanii romăni răniți în atentatul de la Londra, un bărbat și o femeie din Constanța, se aflau în excursie în capitala Marii Britanii și urmau să se căsătorească.


Românca a suferit o „intervenție chirurgicală complicată” , iar starea acesteia continuă să fie critică.

„Colegii de la Secția Consulară au fost la spital. În momentul de față, starea celor doi răniți români se prezintă în felul următor: doamna e într-o stare relativ critică, pentru că are multiple leziuni și are o problemă cu funcționarea plămânilor. În cursul nopții, a suferit o intervenție chirugicală destul de complicată, vizând îndepărtarea unui cheag de sânge. Din fericire, a supraviețuit cu bine acestei intervenții și a fost mutată în alt spital, pentru a i se face investigații legate de starea plămânilor. Doamna este intubată. Starea ei e în continuare critică, dar sperăm că o va depăși. Domnul e într-o stare bună, are o fractură la laba piciorului. Dar e într-o stare de șoc psihologic, din cauza situației”, a declarat Dan Mihalache pentru Agerpres.

ACTUALIZARE 23/03 ora 08.45 Una dintre cele două persoane de cetățenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită ușor în urma incidentului, a fost externată, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Imediat după producerea incidentului și transferul cetățenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obținerii unor informații actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor și pentru a acorda asistență consulară.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord menține permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât și cu cetățeanul român care a fost externat.

Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum și cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.

ACTUALIZARE 20.39 Doi dintre răniții din atacul de la Londra sunt români și au fost transportați la spitalele din zonă în vederea acordării asistenței medicale, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE precizează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord monitorizează în continuare evoluția situației, menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.
 
ACTUALIZARE 19:25 Premierul Theresa May se află la biroul său din Downing Street, de unde monitorizează situația și a convocat o reuniune a comitetului de urgență COBRA pentru miercuri seară, relatează BBC News.

Între timp, circa 500 de oameni au fost evacuați din Parlamentul de la Londra, la peste două ore după atac.

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat într-un comunicat că un "incident grav a avut loc în apropiere de Piața Parlamentului în această după-amiază (miercuri – n.r.), care este tratat ca un atac terorist până când poliția” ajunge la altă concluzie, relatează BBC.

„Serviciul Metropolitan de Poliție se ocupă de incident, iar o investigație urgență este în curs. Gândurile mele sunt alături de cei afectați și de familiile lor. Aș vrea să mulțumesc Poliției și serviciilor de urgență care lucrează din greu pentru a ne ține în siguranță”, a afirmat Khan.

 O persoană a murit și cel puțin 10 oameni au fost răniți în atac, a anunțat Serviciul de Ambulanță din Londra, citat de CNN.

O parte dintre răniți sunt în stare foate gravă.

Anterior, Poliția Metropolitană a anunțat că există mai multe victime, dar a refuzat să precizeze numărul.

 Poliția Metropolitană din Londra a anunțat, într-o conferință de presă că incidentul de securitate s-a soldat cu mai multe victime, inclusiv polițiști și că ofițeri suplimentari vor fi desfășurați miercuri pe străzile din capitala Marii Britanii.

„Există o anchetă în curs, condusă de Comandamentul Antiterorism”, a declarat comandantul BJ Harrington, reprezentantul Poliției Metropolitane, într-o conferință de presă.

„Sunt mai multe victime, inclusiv polițiști, dar în această etapă, nu pot confirma numărul și nici natura rănilor”

 El a precizat că dispozitivul de poliție din toată capitala va fi revizuit în cursul zilei de miercuri și vor fi desfășurați ofițeri suplimentari pe străzile din Londra.

Ofițerul a refuzat să spună dacă incidentul poate fi considerat încheiat deocamdată și a îndemnat publicul să predea eventuale înregistrări sau filmări cu ceea ce s-a întâmplat și să sune la numărul de urgență 999, dacă văd ceva suspect. 

ACTUALIZARE 18:25 O persoană a murit și mai multe au fost rănite, dintre care unele sunt în stare "catastrofală” în urma incidentului de pe podul Westminster, unde o mașină ar fi lovit pietoni, a declarat un medic citat de BBC News.

 Persoana care a murit este o femeie.

Mașina a lovit apoi gardul sediului Parlamentului, arată imagini publicate de presa britanică.

Poliția nu a confirmat deocamdată atacul sau numărul de victime și starea lor.

 Măsurile de securitate de la Buckingham Palace au fost înăsprite după atacul de la Parlamentul britanic, în timp ce roata London Eye a fost oprită, relatează BBC News.

Buckingham Palace a refuzat să dea detalii despre noile măsuri, dar porțile, de obicei deschise, au fost închise.

Mai multe persoane sunt blocate în roata panoramică London Eye, au scris martori pe Twitter.

Un jurnalist Daily Mail a declarat că a văzut un bărbat înarmat în negru atacând un ofițer de poliție în fața Parlamentului, înainte de a fi împușcat de două sau trei ori, în timp ce încerca să forțeze intrarea în Camera Comunelor. Între timp, alți martori au povestit că au văzut mai multe victime pe podul Westminster.

"Am văzut un bărbat masiv, în haine negre, intrând pe porți în New Palace Yard (una dintre curțile Parlamentului – n.r.), chiar mai jos de Big Ben”, a spus el.

Suspectul avea în mână ceva ce semăna cu un băț și a fost oprit de polițiști în jachete galbene, care asigurau paza Legislativului.

Jurnalistul a văzut cum unul dintre ofițeri s-a prăbușit, aparent înjunghiat de către suspect, în timp ce al doilea polițist a fugit după ajutor. Între timp, bărbatul în negru a reușit să fugă aproape 14 metri spre intrarea în Parlament, a adăugat martorul.

În timp ce atacatorul fugea, doi bărbați în haine civile, probabil ofițeri, înarmați, au strigat un avertisment pe care suspectul l-a ignorat, după care au tras de două sau trei ori, iar atacatorul a căzut.

În ceea ce privește incidentul de pe podul Westminster, martori au declarat pentru CNN că au văzut mai multe victime, 10 sau 12, aparent lovite, întinse pe jos pe pod.

ACTUALIZARE 17:55 Un ofițer de poliție a fost înjunghiat, iar atacatorul a fost împușcat miercuri, în incidentul armat de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, a declarat un ales conservator, citat de ITV. Premierul britanic Theresa May a fost evacuată de urgență din Parlament.


Poliția britanică tratează incidentul de securitate de la Londra drept un atac terorist, până la obținerea mai multor informații, relatează The Guardian.

Potrivit presei britanice, un bărbat în jur de 40 de ani, înarmat cu un cuțit, a încercat miercuri să forțeze intrarea în Parlamentul britanic. El ar fi înjunghiat un ofițer de poliție, înainte de a fi împușcat.

Premierul britanic Theresa May a fost evacuată de urgență din Parlament, în timpul incidentului armat de miercuri, relatează ITV News.

Șefa Guvernului de la Londra a fost urcată într-o mașină Jaguar argintie și dusă într-un loc sigur.

Un ales conservator, citat de ITV, a spus că un ofițer de poliție a fost înjunghiat, iar atacatorul a fost împușcat în incidentul armat de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic.  El a precizat că există informații neconfirmate privind „și alte incidente violente în zonă”.

ACTUALIZARE 17:30 Cel puțin 12 persoane au fost rănite miercuri în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, relatează Reuters. Au fost auzite împușcături în afara clădirii Parlamentului. Presa britanică scrie că un bărbat a fost împușcat de poliție în apropierea legislativului. 

Un polițist ar fi împușcat un atacator de trei ori de la mică distanță, după ce mai multe persoane au fugit spre porțile de ieșire.

Potrivit Sky News, Scotland Yard a anunțat că este vorba despre un incident armat. Polițiștii îndepărtează oamenii din zona incidentului și stațiile de metrou din apropiere.

Unii martori au relatat că o mașină a intrat într-un grup de oameni pe Podul Westminster, în timp ce alte relatări fac referire la un bărbat înarmat cu un cuțit care ar fi intrat în clădirea Parlamentului, fiind apoi împușcat de poliție. 

Știre inițială

Cel puțin o persoană a fost rănită după ce una sau mai multe persoane necunoscute au deschis focul în fața sediului Parlamentului din Londra, relatează Bloomberg.

Martori oculari au spus că focurile de armă au fost auzite după ce un bărbat înarmat cu un cuțit a forțat intrarea în curtea din fața Palatului Westminster.

Ședința Camerei Comunelor, care era în curs, a fost suspendată, iar accesul și ieșirile din Parlament au fost interzise.

Poliția se află la fața locului și a închis circulația pe străzile din zonă.