ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11:15 Încă nu există vreo confirmare în privința victimelor atacului iranian. În privința acestui aspect, Jonathan Marcus, corespondentul BBC în zonă, afirmă că este clar că „atacul a fost calculat clar astfel încât să facă cât mai puține victime.Atât SUA - cât și Iranul - în ciuda retoricii lor, nu-și doresc un conflict mai amplu.”  
 
Știrea inițială

Televiziunea de stat iraniană a anunțat miercuri că cel puțin 80 de „teroriști americani” au fost uciși în atacurile care au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra țintelor americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, potrivit Reuters.

Televiziunea de stat, citând o sursă principală din cadrul Gărzilor Revoluționare, a mai transmis că Iranul avea alte 100 de ținte din regiune în vizor dacă Washingtonul ar fi luat măsuri de retorsiune. Aceeași sursă precizează că atacul a fost un răspuns la asasinarea generalului Qasem Soleimani.

Elicopterele americane și echipamentele militare au fost „grav deteriorate”, a adăugat televiziunea iraniană.

Informația pare să fie confirmată de către agenția rusă Tass, care afirmă că mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul atacului cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak.

Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”.

Până în acest moment nu există alte informații privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopții de marți spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forțe americane.

Iranul a lansat atacuri de rachete asupra forțelor americane aflate în bazele de la Al-Asad și la Irbil,  la primele ore ale dimineții de miercuri, informează BBC.

Președintele Donald Trump a transmis pe Twitter că miercuri dimineață va face declarații în legătură bombardamentele din Irak, care au vizat forțele americane din această țară, relatează site-ul postului CNN.

„Totul bine! Rachete lansate din Iran spre două baze militare situate în Irak. Evaluarea victimelor și daunelor are loc acum. Până acum totul bine! Avem, de departe, cea mai puternică și mai bine echipată forță militară din lume! Voi face declarații mâine (miercuri, n.red.) dimineață", se afirmă într-un mesaj publicat de Trump pe Twitter.


„Iranul a inițiat și încheiat măsuri proporționale de auto-apărare sub auspiciile articolului 51 ale Charterului ONU țintind baze de unde au fost lansate atacuri armate împotriva cetățenilor și înalților noștri oficiali.

Nu căutăm escaladarea conflictului, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a scris Ministrul Iranian de Externe, Javad Zarif, pe Twitter.