ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia ONU însărcinată cu verificarea condițiilor în care se află jurnalistul Julian Assange denunță ca "arbitrară" reținerea australianului în Ambasada Ecuadorului de la Londra, dându-i astfel dreptate fondatorulu Wikileaks. Mai mult, experții ONU au cerut Suediei și Marii Britanii să îi ofere acestuia despăgubiri.
 
ACTUALIZARE 19.48 "Victorie!", a exclamat, emoționat, Assange, după anunțul Comisiei ONU privind detenția sa "arbitrară" în ambasada Ecuadorului. "Este nemaimpomenit. E o victorie de necontestat. E o victorie de importanță istorică", a afirmat fondatorul Wikileaks, care s-a adresat vineri seara, unui mic grup de simptizanți, de la balconul misiunii diplomatice a Ecuadorului. Jurnalistul a spus, de asemenea, că este momentul ca, în sfârșit, să-și poată vedea copii. "Va veni momentul, intr-un fel sau altul", a spus Assange.

Cei cinci experți independenți au cerut „autorităților suedeze și britanice" să pună capăt detenției sale și să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.
 
In urma deciziei ONU, Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber.

Jurnalistul australian, care a înfuriat autoritățile americane după ce a publicat sute de mii de cablograme secrete, se află în ambasadă din 2012, pentru a evita un proces pentru acuzații de viol.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obține azil în Ecuador. El a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia . Julian Assange se teme că, dacă este extrădat în Suedia, va fi apoi predat Statelor Unite pentru că a publicat pe portalul său mii de cablograme diplomatice sensibile pentru autoritățile americane. 

Atât Suedia, cât și Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influențate de decizia comisiei de experți a ONU care nu are caracter obligatoriu.
 
Julian Assange i-a costat pe contribuabilii din Marea Britanie, în ultimii trei ani și jumătate, nu mai puțin de nouă milioane de lire sterline. La aceast suma s-a ridicat supravegherea ambasadei Ecuadorului, acolo unde fondatorul WikiLeaks. Iar suma crește în continuare, pentru că o zi de supraveghere costă 11.000 de lire sterline.